Kauza Dozimetr, v rámci níž bylo obviněno už 13 osob, včetně exnáměstka primátora Petra Hlubučka otřásá českou politickou scénou v základech. Rezignovalo kvůli ní už několik lidí - jeden z obviněných měl údajně spáchat sebevraždu. Podle šéfa koaliční Prahy sobě je to však málo.

Jan Čižinský volá i po konci Jiřího Pospíšila, který šéfuje rovněž koaličnímu uskupení Spojené síly pro Prahu? Důvod? Zjednodušeně řečeno: Spolupráce s někým, kdo se znal s někým dalším. Nejde ale jen tak o nějaká jména z klobouku.

Čižinskému vadí Pospíšilova spolupráce s Jiřím Fremrem. „Chtěl ho dosadit do dozorčí rady Dopravního podniku hl. m. Prahy,“ sdělil novinářům ve středu Čižinský. „Kdybychom neodmítli, byl by v dozorčí radě za TOP 09 další člověk, který si s panem Redlem povídal, jak se v Praze skvěle krade.“ Tím Čižinský naráží na jeden z uniklých odposlechů, kdy se s jedním z obviněných – Pavlem Dovhomiljou – v tomto duchu baví exstarosta Prahy 9 Marek Doležal.

Nebezpečná známost

Nicméně osoba pochybného podnikatele Michala Redla hraje v celé kauze kruciální roli. V minulosti byl totiž napojený na zločince Radovana Krejčíře. Policejní odposlechy, které se dostaly do médií, zaznamenaly, že jednoho z večírků, které měl Redl pořádat, se zúčastnil právě Jiří Fremr. Ten v kauze nevystupuje ani jako podezřelý, ani jako obviněný. Spekuluje se nicméně o tom, že to byl právě Fremr, kdo měl Redla seznámit s Hlubučkem.

I to stačilo, aby na něm ulpěl cejch. „To, že byl Jiří Fremr na nějakém večírku s obviněným podnikatelem Michalem Redlem, jsem se nyní dozvěděl z médií. Netuším, proč tam byl, ani za koho tam vystupoval. Rozhodně to nebylo s pověřením TOP 09,“ vyjádřil se pro server Deník N v minulosti Pospíšil. „I z tohoto důvodu jsem ho vyzval k ukončení jeho členství v TOP 09, k rezignaci na post v dozorčí radě Musea Kampa a odchodu z veřejného života,“ uvedl europoslanec, který je zároveň předsedou správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových, která spravuje Museum Kampa.

Odstupte!

Zástupci Prahy sobě požadují i konec Pospíšila, se kterým bezmála čtyři roky spolupracují na pražském magistrátu. „Dva europoslanci jsou přímo či nepřímo s touto kauzou spojováni. Jde o pana Polčáka a pana Pospíšila,“ vyjádřil se náměstek primátora Pavel Vyhnánek. Stanislav Polčák (STAN) se svou známostí s Redlem netajil. Už jednou kvůli tomu opustil nejvyšší vedení STAN, v rámci nynější kauzy dokonce ve straně pozastavil své členství.

V případě Pospíšila politikům vadí jeho vztah s »ocejchovaným« Fremrem. „Považuji za důležité, aby osoby, jichž se kauza přímo či nepřímo dotýká, vyvodily odpovědnost. Vystavují město situaci, kterou bude složité vysvětlit nejen vnitropoliticky, ale i směrem k evropským institucím,“ uvádí Vyhnánek, jenž je strážcem městské kasy. Své tvrzení obhajuje faktem, že magistrátu se podařilo získat od Evropské instituční banky (EIB) více než dvacetimiliardový úvěr na stavbu linky metra D. Kauzu, v níž figuruje dopravní podnik, proto s nedůvěrou sleduje i EIB.

Petra Hlubučka v poutech vedou k soudu. (17. června 2022)
Autor: ČTK / Říhová Michaela

Podle Vyhnánka i Čižinského by tak Pospíšil měl rezignovat na mandát zastupitele a nekandidovat v příštích volbách. Na kandidátce SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) kandiduje ze 2. místa za lídrem Bohuslavem Svobodou (ODS). Podobně se už zachoval bývalý místostarosta Prahy 9 Marek Doležal. Ten nejprve rezignoval na svůj post v Dozorčí radě dopravního podniku, později i na svůj post místostarosty, vzdal se i místa na kandidátce SPOLU na pražský magistrát, kde figuroval na 24. místě. Doležal přitom v minulosti vyzýval k odpovědnosti právě Scheinherra, za jehož předsednictví v dozorčí radě k celé kauze došlo.

„Celé čtyři roky, kdy je Adam Scheinherr odpovědný za dopravu v Praze a zároveň předsedou Dozorčí rady DPP, upozorňuji na neodbornost jím přijímaných opatření, nahodilá nekoncepční řešení i nekoordinované rekonstrukce a uzavírky. V atmosféře, kdy Adam Scheinherr se svými příznivci na sílu protlačí jakýkoliv návrh a já v dozorčí radě nemám skutečnou možnost zabránit návrhům, jež jsou zcela v rozporu s mým přesvědčením a jdoucím proti principům odpovědného hospodaření, jsem se rozhodl k okamžité rezignaci,“ uvedl na sociálních sítích.

Nicméně i Doležal, ač není podezřelý, ani obviněný, měl své jméno zaznamenat v odposleších. Ještě než rezignoval, měl požadovat, aby v důsledku kauzy rezignovala celá Dozorčí rada DPP – týž návrh vznesla i radní hl. m. Hana Kordová Marvanová (STAN). „Na dnešní Radě neprošel můj návrh na odvolání politických zástupců z Dozorčí rady DPP to nepodpořili! Tím znemožnili, aby v této radě zasedli odborníci a protikorupční experti,“ podivila se Marvanová v pondělí. Někdejší disidentka má v gesci oblast legislativy.

I Hřib varoval?

Obecně se má za to, že celou kauzu nastartoval Scheinherr tím, že v roce 2020 podal trestní oznámení na člověka z okolí bývalého člena Dozorčí rady DPP Mateje Augustína, jenž je aktuálně ve vazbě, a který prokazoval známky korupčního jednání. „Jsem si jist, že jsem se zachoval jako odpovědný občan, který když pojal podezření a dostal závažné informace o tom, že se stal trestný čin, byl vypovídat na Policii České republiky,“ uvádí dnes Scheinherr.

Tomu bývá napříč politickým spektrem vyčítáno, že celou záležitost řešil rovnou s policií a s lidmi, kteří se měli dopouštět nezákonného jednání, další dva roky spolupracoval, místo toho, aby jim v tom zabránil. „Zachoval jsem se jako odpovědný politik i manažer, aby v DPP nedocházelo ke škodám,“ uvedl s tím, že si na některé lidi dával pozor. A nebyl v tom prý sám. „I primátor Hřib (Piráti) mne upozornil, ať si dávám pozor na Hlubučka, ať dvakrát kontroluji jeho kroky,“ překvapil Scheinherr. „Díky Pirátům v tom nejsme sami,“ ocenil koaličního partnera Čižinský.

Scheinherr: Vyhrožují mi

Od mediálního vypuknutí kauzy, kvůli níž mimo jiné rezignoval i ministr školství Petr Gazdík (STAN), jenž rovněž udržoval styky s obviněným Redlem, čelí prý Scheinherr verbálním útokům a výhrůžkám. „Jsou anonymní,“ připustil Scheinherr. „Policie nemá indikace, že by něco hrozilo mně, nebo mé rodině. Také už u nás pozdě v noci někdo zvonil, což se nikdy předtím nestalo,“ uzavřel.

Video
Video se připravuje ...

Michala Redla přivádějí k Obvodnímu soudu pro Prahu 9. (17. června 2022) Aktu.cz

Fotogalerie
87 fotografií