Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Další dopad Čurdovy zrady: Gestapáci z hořících Ležáků kradli i slepice, místní děti zplynovali nebo poněmčili

Autor: mc - 
24. června 2022
05:00

Scénář vypálení Ležáků na Chrudimsku byl velice podobný tomu, který gestapo následovala o 14 dní dříve v Lidicích. Po Čurdově zradě se jim díky brutálním výslechům podařilo najít vysílačku, kterou využívala parašutistická skupina Silver A, která se rovněž podílela na atentátu na Heydricha. Němci ve spolupráci s četnictvem a pardubickou policejní rotou za pouhý den vypálili celou obec a vyvraždili obyvatele starší 15 let. Přežily pouze dvě dívenky, které byly odeslány k poněmčení. Zbytek dětí zplynovali...

Masové represe po atentátu na Heydricha neměly konce. Karel Čurda, výsadkář, který zradil své pobočníky a jehož vinou byl vyzrazen úkryt atentátníků a dalších parašutistů v pražském Chrámu svatých Cyrila a Metoděje, totiž odhalil gestapu i odbojovou síť na Pardubicku. Pátrání nacistům netrvalo dlouho.

20. června zatkli jejího prvního člena a hned druhý den i mlynáře z Ležáků, který neodolal brutálnímu mučení a podle pozdějších výpovědí gestapáků uvedl, že v obci věděli o parašutistech všichni. 24. června tak gestapo brzy ráno obec obklíčilo a zatklo každou živou duši, kterou zde našli.

Pro děti si dokonce zajeli do Skutče do školy. Všechny odvezli do vily Zámeček v Pardubicích. Muže, ženy i mládež starší 15 let zde večer popravili, děti převezli do Prahy a pak do polské Lodži. Jen dvě dívenky, Jarmila a Marie Šťulíkovy, byly určeny k německé převýchově a přežily tak válku. Ostatních 11 malých děti zabili Němci v plynovacím voze v Chelmnu, spolu s nimi i jednu dívku z Lidic.

Osud vesnice byl zoufalý. Nacisté osm domů a mlýn vyrabovali, kradli i slepice a pochopitelně všechno cenné. Domy poničili tak, aby byl oheň vzduchem dobře živen a pak všechno podpálili. Později postávali společně s policisty v kruhu kolem obce a kochali se svou prací. Popíjeli přitom alkohol a zkázu si fotili.

levicove-smegma ( 24. června 2022 16:35 )

Prostě řádili jako rusáci v Mariupolu.

bullshit ( 24. června 2022 08:28 )

...místní děti zplynovali...Toto označení se objevuje místo slova zavraždili nebo otrávili plynem. Je to docela neúcta k mrtvým. Zplynovat má naprosto jiný význam...

Zobrazit celou diskusi