Na Dominikánském náměstí u vstupu na magistrát už brzy ráno začali scházet lidé kvůli romským uprchlíkům. Zhruba desítka příchozích skandovala různá hesla, která měla i na transparentech.

Byla na nich slova, jako například »Všichni jsme lidé, chovejme se k sobě lidsky«, »Solidarita bez rozdílů«, »Jejich manželé bojují za vlast a jejich ženy s dětmi spí na zemiµ nebo »Stop selektivní solidaritě«. Akci pořádá iniciativy Sdruženy, podle níž se česká vláda chlubí příkladným přístupem k uprchlíkům z Ukrajiny, romští uprchlíci ale nejsou v ČR vítaní.

O ubytování nestojí

V Brně se začali romští uprchlíci shromažďovat před několika týdny u hlavního nádraží. Jihomoravský kraj to tehdy vysvětlil tím, že jim nabídl ubytování, které odmítli. Město jim proto nabídlo na několik dní nocleh v židenických kasárnách. Postupem času se ale uprchlíci vrátili k nádraží. Magistrát jim proto nedaleko nádraží postavil stan.

Podle kraje i města Romové od nádraží o stabilní ubytování nestojí, v Brně se zdržují jen krátce. O ubytování nestojí, chtějí jen dávky. „Jsou zvyklí žít kočovným způsobem života," uvedl již dříve vedoucí magistrátního odboru sociální péče Jan Polák.

Nechtějí protipovodňová opatření

Transparenty přinesla i druhá protestující skupina, která se bojí, že stavbou protipovodňových opatření na Svitavě přijde o část svých pozemků. Na transparentech byla hesla jako »Vyvlastnění v soukromém zájmu=krádež«, »Kde je vůle, tam je cesta, kde je zvůle, jsou jen gesta«, »Jak se máme bránit? 3 podněty podáme a 4 nám zamítnou«.

Vojtěch Šprdlík za skupinu už dříve uvedl, že obyvatelé městské části Maloměřice a Obřany požadují zastavení přípravy stavby protipovodňové hráze, kterou považují za nesmyslnou.

Podle něj opatření vyhovují developerovi, který vlastní v městské části pozemky v záplavovém území a bez hráze na nich nemůže stavět, lidem přitom hrozí vyvlastnění.

VIDEO: Primátorka Brna Markéta Vaňková hovoří o ukrajinských Romech, kteří se usadili před hlavním nádražím. (3. května 2022)

Video
Video se připravuje ...

Primátorka Brna Markéta Vaňková hovoří o ukrajinských Romech, kteří se usadili před hlavním nádražím. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
32 fotografií