Autor videa měl na oddělení povolenou návštěvu umírající matky. Pro tu se dožadoval podání léků isoprinosine a ivermectin, vše natáčel a pak zveřejnil na internetu.

„V nahrávce uváděl nepravdivé informace o tom, že ve FN Plzeň dochází k zabíjení pacientů, nejsou jim podávány léky na covid, nechávají je tam umřít a vakcíny jsou pokusy na lidech,“ řekl státní zástupce Pavel Tolar.

Nejsou to poplašné zprávy

Že se videem autor dopustil šíření poplašné zprávy, ale plzeňský okresní soud zamítl. „Ve světě jsou známy případy úmrtí po vakcinaci, nelze tak jednoznačně říci, že zveřejněná zpráva je nepravdivá. Rozhodně ale neměla poplašný charakter,“ uvedla soudkyně Lenka Prýcová.

Stejně tak i podávání ivermectinu a isoprinosine. „Jejich podávání bylo v té době ministerstvem zdravotnictví dočasně povoleno, obžalovaný byl a je přesvědčený, že dokážou nemoc vyléčit,“ uvedla Prýcová s tím, že v době natočení videa panovala ohledně účinků uvedených léků určitá euforie a u některých pacientů došlo ke zlepšení jejich zdravotního stavu.

Jako poplašnou zprávou pak soud nevyhodnotil ani tvrzení, že nemocnice nechává pacienty zemřít, byť je znepokojivé a nepravdivé. „Bylo zjištěno, že následkem jednání obžalovaného nedošlo k tomu, že by pacienti ve fakultní nemocnici nechtěli být hospitalizováni či že by pacienti chtěli nemocnici opouštět,“ dodala soudkyně.

Poškodil dobré jméno

Uvedla ale, že výroky ve videu muž poškodil dobré jméno lékařů i nemocnice, navíc bez souhlasu natáčel další pacienty.

V případném občanskoprávním procesu by měli šanci na úspěch. Trestným činem nicméně jednání obžalovaného podle rozsudku není. Zprošťující verdikt je zatím nepravomocný.

VIDEO: Válek: Na podzim přijde další vlna covidu, bude třeba přeočkování.

Video
Video se připravuje ...

Válek: Na podzim přijde další vlna covidu, bude třeba přeočkování. ČTK