Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Privatizace Budvaru? Pekarová je pro prodej pivovaru, ministr Nekula i ředitel to odmítli

Aktualizováno -
15. června 2022
13:13
Autor: ČTK - 
15. června 2022
08:52

Stát by měl podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové prodat pivovar Budvar. Řekla to deníku Právo. Předsednictvo strany schválilo v úterý usnesení, v němž v zájmu konsolidace veřejných financí vyzývá k prodeji státního majetku, který není podstatný pro vykonávání jeho hlavních funkcí. Ministr zemědělství Nekula (KDU-ČSL) návrh Pekarové odmítl. Stejně tak ředitel pivovaru.

Podle Pekarové Adamové stát nemá provozovat hotel, ani vařit pivo. „Není k tomu jediný racionální důvod,“ sdělila deníku.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) Právu řekl, že efektivní nakládání se státním majetkem je jednou z jeho klíčových priorit, ale primárně mu jde o to, aby stát svým nepotřebným majetkem nebránil kvalitním rozvojovým projektům obcí a krajů nebo je raději přímo podpořil.

Ministr zemědělství Nekula (KDU-ČSL) návrh Pekarové odmítl. Připomněl, že předloni měl zisk 305 mil. Kč.  

Stát drží majoritní podíly či zcela ovládá desítky podniků. Budvar patří vedle ČEZ, Českých drah, České pošty či Lesů ČR mezi nejvýznamnější. Z nemovitostí patří státu například hotel Thermal v Karlových Varech. O jeho prodeji, stejně jako o prodeji Budvaru, se v minulosti opakovaně uvažovalo.

Ředitel Dvořák: Česko by přišlo o jeden ze symbolů

Prodej Budvaru by krátkodobě státní rozpočet nezachránil a dlouhodobě by ČR přišla o jeden ze symbolů českého pivovarnictví, uvedl v reakci na Pekarovou ředitel pivovaru Petr Dvořák. Prodej by podle něj přinesl desítky miliard korun. Budvar je zahrnutý mezi strategické státní podniky, dodal Dvořák. Prodej by vyžadoval i změnu zákona.

„Tyhle komentáře se objevují v pravidelných či nepravidelných rytmech, ale pokud vím a byl jsem ujišťován, žádná seriózní práce tímto stylem se zatím nikdy nerozvíjela,“ řekl Dvořák. Uvedl, že ho o tom ujišťovali zástupci minulé i současné vlády.

„Existuje materiál, který mluví o strategických státních podnicích, a Budvar tam byl vždycky zahrnutý. To znamená, že by se nás debata (o prodeji) neměla týkat. Co se týká debaty, jestli by stát měl vařit pivo, tak ta je hodně o tom, jaké jsou krátkodobé zisky z případného prodeje versus dlouhodobý přínos toho, co se Budějovický Budvar snaží dělat, a toho, co se snaží dělat pro celé české pivovarnictví. Bavíme se o ceně (za prodej Budvaru) v desítkách miliard korun. Krátkodobě nám to finance nezachrání a dlouhodobě přijdeme o jeden ze symbolů českého pivovarnictví,“ dodall Dvořák.

Babiš: Chtějí zprivatizovat všechno

„Vypadá to, že vláda stále straší a lže, že nemá peníze. České finance jsou šesté nejlepší v Evropě, takže teď jen straší zase, co by mohli rozprodat a straší, že nejsou peníze. Souhlasím, že je zvláštní mít ve vlastnictví hotel Thermal, ale pokud vím, tak Budvar a další podniky vydělávají peníze, stát dostává dividendy, takže uvidíme, co bude následovat. Slyšíme i o ČD Cargo, co by vláda dál zprivatizovala a tenhle polistopadový kartel by nejlíp zprivatizoval všechno,“ rýpl si ve Sněmovně pro Blesk expremiér Andrej Babiš (ANO).

Video  Pekarová řekla, s čím chce ve Sněmovně zatočit. A co by ji nenapadlo ani jako opilou?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Skrhola ( 16. června 2022 10:23 )

Miloš Zeman by řekl "Budvar sem - Budvar tam". To já navrhuji prodat Karlštejn, Pražský hrad, Národní muzeum a pro začátek třeba i kousek Šumavy, ono toho státního majetku na prodej vlastně už ani moc nezbylo

nick55 ( 16. června 2022 00:43 )

Bože jenom to ne, tohle střevo ať se radši nerozmnožuje !!!!!

rubina ( 15. června 2022 23:25 )

tak už nám skoro nic nepatří a to málo co nám ještě vynáší ta nána proda.

horaIysa ( 15. června 2022 23:21 )

Septiku pod WC, pár nezpochybnitelných a všeobecně známých faktů, snadno dohledatelných na webu. Prodej Unipetrolu nemá se vstupem do EU naprosto nic společného. Tak tady máš něco o těch kašpárcích na nitkách.
O tom, že stát zprivatizuje Unipetrol, který v Česku provozuje jediné dvě ropné rafinérie v Kralupech nad Vltavou a Litvínově, rozhodla v roce 2001 vláda tehdejšího premiéra a dnes prezidenta republiky Miloš Zemana.
Tendr na odkoupení 63% podílu Unipetrolu tehdy vyhrála agrochemická skupina Agrofert současného předsedy hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše. Agrofert se ale za majoritní převzetí Unipetrolu zdráhal zaplatit dohodnutou sumu ve výši 11,7 miliardy korun a požadoval slevu. To však zástupci státu odmítli, a tak z privatizace sešlo.
Prodat státní podíl v Unipetrolu se tak podařilo až v roce 2004 vládě Vladimíra Špidly, v níž zastával post ministra financí pozdější premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Vítězem nové soutěže se stal polský PKN Orlen, který zaplatil za podíl necelých 15 miliard korun. V roce 2018 se pak stal jediným vlastníkem Unipetrolu.
Celou privatizaci provázela řada pochybností ohledně výběrového řízení. Jeho průběh ostře kritizovala zejména opoziční ODS. Po prodeji dokonce mj. vznikla sněmovní vyšetřovací komise, která se zabývala tím, zda při privatizaci nedošlo k nějakému vládnímu pochybení. Komise sestavená z poslanců z řad ČSSD, KSČM a Unie svobody, nikoliv ODS, ale došla k závěru, že se tak nestalo.
Já jen abys věděl, kam směřovat to poděkování za prodej Unipetrolu.

harpyje ( 15. června 2022 22:32 )

Tahle arogantni marena z nejpodradnejsi ministranicky, ktera neprisat se na nekoho uspesnejsiho, davno by skoncila v propadlisti dejin, by radsi sama mela zavrit tlamu a soupat nohama. Dodnes nechapu jak muze tenhle politickej odpad neustale dostavat tolik medialniho prostoru, asi si nekdo mysli ze cim vic je bude nasilim tlacit, tim vic priznivcu ziskaji, ale zrovna u ni je efekt vylozene opacnej. Snad to brzy dojde i tem jejich koalicnim partnerum a v dalsich volbach uz se to smrduty lejno jednou provzdy splachne

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa