Rekonstrukce a dostavba Průmyslového paláce začala v únoru a hotová by měla být v roce 2025. Stát by měla podle náměstka pražského primátora Pavla Vyhnánka (Praha Sobě) asi 2,5 miliardy korun, a patří tak k největším investicím pražského magistrátu v tomto volebním období.

"Považuji za podstatné, že se na záchraně historické hodnoty Průmyslového paláce podílí malé české firmy udržující kvalitu a tradici původních řemesel," uvedl náměstek Vyhnánek.

Hodináři zatím ve své dílně odstranili z hodinového stroje modrozelený nátěr, který získal v roce 1952, a zrestaurovali ručkové strojky. V dalších dnech navrátí pracovníci firmy L.Hainz původní podobu ciferníkům, které se s průměrem asi 2,7 metru patří mezi největší ciferníky v Praze, a hodinovému stroji. Ten natřou hnědou kladívkovou barvou. Hodináři také očistí dva historické zvonovinové cimbály, díky nimž hodiny odbíjejí každou čtvrthodinu a každou celou hodinu. Nové budou ručičky hodin, které ozdobí tepané lilie. Originální ručičky byly totiž poničené mimo jiné povětrnostními podmínkami.

Hodiny, které váží asi 450 kilogramů, se z věže sundávaly postupně a po částech. Ručičky hodin se demontovaly v dubnu, následovalo sundání hodinového stroje a v polovině května se do hodinářské dílny odvážely cimbály. Hodiny se po renovaci vrátí na věž paláce po její rekonstrukci. Jak dlouho se bude věž rekonstruovat není nyní podle zástupců magistrátu jasné. Záležet bude na rozsahu poškození věže.

Firma L.Hainz se věnuje výrobě a údržbě mechanických věžních hodin a pečuje o věžní hodinové stroje po celé zemi. V Praze má pod svou správou asi 80 věžních strojů jako třeba hodiny na chrámu svatého Víta či na kostele svaté Ludmily na náměstí Míru.

Praha začala s dostavbou

Dostavbu vyhořelého levého křídla a renovaci pravého křídla a středního pavilonu Průmyslového paláce nyní provádí konsorcium firem Metrostav, Avers a Syner. Stavební firmy staví repliku vyhořelého křídla, která bude uvnitř vybavená moderními technologiemi jako je třeba vzduchotechnika a tzv. zastiňovací technologie. V květnu začaly i restaurátorské práce na vitrážích a dalších historických prvcích v paláci. Vitráže, které mají celkovou plochu 2256 metrů čtverečních, restauruje firma Kolektiv Ateliers.

Průmyslový palác byl postavený při příležitosti Jubilejní zemské výstavy v roce 1891 podle návrhu architekta Bedřicha Munzbergera. Od počátku sloužil k pořádání výstav a dalších kulturních akcí, i když původně mělo jít o dočasnou stavbu. V letech 1952 až 1954 komunistická vláda rozhodla o změně funkce a hlavní halu paláce nechala přestavět na společenský a taneční sál. Změnilo se i jeho jméno na Sjezdový palác, který byl součástí tehdejšího Parku kultury a oddechu Julia Fučíka.

Fotogalerie
60 fotografií