Chata z roku 1889, kterou navrhl uznávaný představitel folklórní architektury Dušan Jurkovič, shořela v noci 3. března 2014. S výstavbou přesné repliky se začalo v létě roku 2017. Objekt nakonec získal umírněnější barevnost, čímž se přiblížil svému vzhledu v době vzniku. Novou podobu získala také vedlejší stavba hotelu Maměnka, i té se vrátily tehdejší barvy.

Obě budovy nyní opět slouží svému původnímu účelu, v restauraci Libušín si tak můžete pochutnat na místních specialitách a v hotelu Maměnka strávit příjemný pobyt v autenticky zařízených pokojích. Interiér restaurace je laděn do příjemných pastelových tónů modrozelené s typickou lidovou ornamentální výzdobou. V hotelových pokojích najdete poctivý nábytek z přírodního masivu okořeněný detaily v podobné barevnosti, jako má restaurace.

Fotogalerie
18 fotografií

Věděli jste, že…

Dušan Jurkovič (1868–1947) byl výrazným představitelem secesní architektury a vytvořil osobitý styl, výrazně ovlivněný lidovou architekturou. Tento slovenský rodák, etnograf, architekt a návrhář nábytku hledal inspiraci i u anglického hnutí Arts and Crafts, které bylo jakousi revoltou vůči průmyslové revoluci a strojové výrobě. Jurkovičův styl je jedinečný a nenapodobitelný.

Jeho romanticky pojaté stavby stojí nejen na beskydských Pustevnách, ale také na svatém Hostýně či v Brně. Významnou stopu zanechal také v Luhačovicích, kde ho pověřili proměnou v té době chátrajícího lázeňského střediska v moderní, architektonicky zajímavé město. V Luhačovicích tak realizoval celkem čtrnáct staveb, z nichž v dnešní době stojí osm.