Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zaklíněný řidič bez nohy nebo topící se děti: Hasiči udělovali ceny svým hrdinům

Autor: VaB - 
10. června 2022
05:50

Velení zahraniční misi v Řecku, záchrana tonoucích dětí nebo zaklíněného řidiče s amputovanou nohou v oblasti bez signálu. Cenu Hasič roku dostali tři hrdinové v ohnivzdorných oblecích Richard Franc, František Hovad a Jan Mojcher. 

Akce Hasič roku se koná každoročně a má za úkol ocenit ty, kteří nasadili při službě nebo mimo ni svůj život pro záchranu ostatních. Hasiči si na akci také připomínají náročné zásahy, úspěšné pracovní kolektivy či nově vzniklé projekty.

Mise v Řecku

Letos se ceny předávaly v Betlémské kapli na Starém Městě v centru Prahy. První místo obsadil velitel Richard Franc z Moravskoslezského kraje. Ten loni velel hasičům na zahraniční misi v Řecku, celkově řídil práci 36 hasičů.

Jejich úkol byl jasný - bojovat s lesními požáry, které jihoevropskou zemi v létě sužovaly. Řecko se tehdy potýkalo s nebývalým problémem a tamní hasiči bez pomoci jiných států neměli šanci požáry zdolat. Po příjezdu si Češi museli vybudovat základní tábor a ihned se dali do práce.

Zachraňoval děti z ledové vody

Na druhém místě se umístil hasič z Pardubického kraje František Hovad, který se loni v březnu ve svém volnu náhodou stal jedním ze zachránců tří dětí.Tři chlapci (11, 10, 8) se propadli ledem a skončili pod hladinou rybníku v Žamberku. Když už na místě byly záchranné složky, František projížděl zrovna kolem.

Nedalo mu to a přidal se ke svým kolegům ve službě, kterým okamžitě nabídl pomocnou ruku. „Po krátké domluvě s velitelem zásahu se neprodleně oblékl do suchého obleku určeného k práci na vodě a běžel k otvoru v ledu, kde se ve vodě bez známek života nacházely dvě děti,“ popisují hasiči.

Skokem do vody se snažil děti předat dalším hasičům a co nejrychleji je vytáhnout z ledové vody. František Hovad následně jedno z dětí resuscitoval. Všichni chlapci skončili v nemocnici, jeden z nich tam později bohužel zemřel.

Zaklíněný řidič bojující o život

Na třetím místě se umístil Jan Mojcher z hasičské stanice v Aši. Byl červen loňského roku a Honza společně se svou ženou projížděl obcemi Kladská a Prameny na Mariánskolázeňsku.

Za jednou ze zatáček spatřil osobní auto, které nabouralo do stromu. Neváhal ani vteřinu, zastavil a vydal se pomáhat. „Uvnitř cestoval muž, který měl zaklíněné dolní končetiny, přičemž levá dolní končetina byla z větší části amputovaná. V místě nebylo pokrytí signálem žádného mobilního operátora a nefungovala ani aplikace Záchranka,“ popsali hasiči. Obrovskou shodou náhod kolem projížděla hlídka Celní správy, jeden z pasažérů tak šel Mojcherovi pomáhat, jeho kolegyně poté jela na místo, kde byl signál.

Záchranná služba do odlehlé oblasti dorazila asi za dvacet minut. Řidiče se podařilo vyprostit, podílel se na tom i v době volna sám Jan Mojcher, mimo jiné proto, že ve vyprošťování má velké znalosti. „Poskytnutím kvalitní první pomoci společně s ostatními účastníky zraněnému muži zcela jistě zachránil život,“ dodali hasiči.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání