V posledních měsících, především pak po ruské invazi na Ukrajinu, se objevilo v Praze hned několik nápadů na přejmenování některých pražských ulic. Přejmenovaná byla například část Korunovační ulice. V místech, kde sídlí ruské vyslanectví, se její název změnil na ulici Ukrajinských hrdinů. Nové jméno dostal i nedaleký železniční most, ten se nově jmenuje Skakunův po ukrajinském válečném hrdinovi Vitaliji Skakunovi, který 24. února zahynul v ukrajinském městě Cherson, kde odpálil most, aby zabránil postupu ruských tanků.

Z Koněvovy Hartigova?

Nápad s přejmenováním rezonuje i na Praze 3, konkrétně se jedná o ulici Koněvovu. V jejím případě by však nešlo o jednoduchou akci. Adresu by si museli změnit tisíce lidí, kteří zde bydlí a stejná anabáze by se týkala i firem. Z tohoto důvodu Praha 3 zorganizovala anketu, kde se zde žijící občané mohou vyjádřit, zda s přejmenováním souhlasí. V druhé fázi, tedy do 10. června se mohou vyjadřovat občané z celé Prahy 3. Pokud by se občané shodli, ulice by se nově mohla jmenovat Hartigova, po prvním starostovi Žižkova.

„Historie i současné dění ukazují na rizikovost pojmenovávání ulic po osobnostech vojenského a politického života komplikovaného 20. století. Na druhou stranu má Praha 3 velký dluh vůči osobnosti, která se bezpochyby pozitivně zapsala do historie Žižkova, a tou je Karel Hartig, stavitel, první starosta Žižkova, vlastenec a všestranně činorodý člověk,” řekl radní pro kulturu a strategické plánování Prahy 3 Pavel Křeček (STAN). Příbuzní Karla Hartiga už k využití jména dali souhlas. Praha 3 také uvádí, že veškerá administrativa spojená s vyřízením nových dokladů by byla zdarma a šla by vyřídit on-line. Podle zástupců Prahy 3 by byly posíleny i jednotlivé úřady.

Historické změny

Mnoho lidí podobné iniciativy připisuje hysterii z války na Ukrajině a radní podezřívá z přílišného aktivismu. Je třeba si však uvědomit, že přejmenování ulic nemají ve své gesci jednotlivé městské části, ale řídí je 10členná Místopisná komise Rady hl. m. Prahy.

Expertům se na jednání každý měsíc sejde řada návrhů od občanů, firem i městských částí. U nových ulic podněty často podávají developeři. Komise v současnosti také řeší, jak pojmenovat most mezi Podolím a Smíchovem, pro který se mezitím vžil název Dvorecký, řeší ale také například názvy ulic v budoucích čtvrtích jako Smíchov City,“ uvádí Pavel Fuchs z Institutu plánování a rozvoje.

Pravdou je, že k přejmenovávání ulic, náměstí i nábřeží docházelo v historii zcela běžně. Například Vinohradská třída získala svůj aktuální název až v roce 1962. Její první jméno bylo Říčanská. V roce 1884 byla ulice přejmenována na Jungmannovu. Tento název ji vydržel až do roku 1922, kdy byly Královské Vinohrady začleněny do tzv. Velké Prahy. A protože už jedna ulice Jungmannova byla, došlo k dalšímu přejmenování tentokrát na Fochovu. Do roku 1962 se přejmenovala ještě třikrát, dokonce se jmenovala i Stalinova. Vinohradská ulice byla tehdy zcela jinde – na Smíchově. Konkrétně místo dnešní ulice Ostrovského, která vede z Knížecí směrem na Santošku a dále na Malvazinky.

„Největší historický zmatek provází cestu z Václavského náměstí k Hlavnímu nádraží, která dnes ctí oběť nacistické okupace Jana Opletala. Její různé části vystřídaly čtrnáct pojmenování. Politické režimy se snažily uplatnit hlavně na důležitých třídách – i současné Rašínovo nábřeží tak najdete na starých mapách jako Engelsovo, Heydrichovo, Palackého, Jiráskovo či (podle méně známého kolaboranta) Lažnovského,“ uzavírá Fuchs.

Video
Video se připravuje ...

Halyna Sička prchla z Melitopolu s dětmi do Česka.  Blesk.cz

Fotogalerie
18 fotografií