Podle analýzy dostupnosti a potřebnosti adiktologických služeb, kterou pro Prahu připravila Klinika adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (LF UK) a Všeobecné fakultní nemocnice (VFN), by bylo potřeba, aby v Praze fungovalo alespoň právě devět kontaktních center. Na tento počet chce nyní Praha podle dřívějšího vyjádření radní Mileny Johnové (Praha Sobě) cílit.

Schválený dokument navrhuje, jak by měly být služby na území hlavního města rozmístěny a jakou by měly mít kapacitu. Vzniknout by měly v příštích dvou letech. Dokument uvádí, že kontaktní centra mají být v Praze 2, 4, 7, 8, 9, 10 a 11. V Praze 5 by podle návrhu stačilo jedno namísto nynějších dvou.

Zátěž zažívá Praha 5

Dokument dále uvádí, že v metropoli není problém jen s vytvářením nových center, ale i s udržením těch již existujících. Od roku 2009 byla podle města zrušena centra Praze 1, 7, 2 a 11. „MČ Praha 2 a MČ Praha 8 ještě během projednávání tohoto materiálu avizovaly nesouhlas s otevřením adiktologických služeb v lokalitách, které byly projednávány Protidrogovou komisí jako vyhovující pro rozvoj sítě,“ píše se dále v materiálu.

Drogově závislí se v poslední době ve velké míry přesunuli právě do Prahy 5, která kvůli tomu kritizuje magistrát. „Aktuálně největší problémy zažívá Praha 5, kam se přesunula scéna aktivních uživatelů návykových látek poté, co Policie ČR začala věnovat zvýšenou pozornost doposud tradičním místům výskytu na Praze 1, a také v souvislosti s dostupností obživy a dobrou dopravní obslužností,“ stojí ve schváleném dokumentu. V Praze 5 je kromě dvou kontaktních center také ordinace substituční léčby.

Městské části vs. hlavní město

Odpor městských částí hrál v minulosti roli v neschopnosti města síť služeb rozšiřovat, i když to má dlouhodobě v plánu. Po schválení radou budou o materiálu ještě v polovině června hlasovat zastupitelé. Pokud jej schválí, tak by magistrát měl na podzim spolu se zástupci městských částí a s poskytovateli služeb začít hledat konkrétní lokality a objekty.

Obecná statistika

Podle analýzy magistrátu bylo v roce 2021 klientem kontaktních center v Praze asi 7000 lidí, o rok dříve to bylo asi 6000. Dalších zhruba 10 000 lidí trpících závislostmi loni v Praze využilo terénních programů, ambulantních a podobných adiktologických služeb. Johnová již dříve uvedla, že v Praze je asi 30 procent všech problémových uživatelů nelegálních návykových látek v republice a asi 40 procent pražských uživatelů drog pochází odjinud.

Video
Video se připravuje ...

Takto vypadá okolí podchodu na hlavním nádraží Jan Dařílek

Fotogalerie
14 fotografií