Tzv. živý zásobník je hlavním nástrojem adaptační strategie hlavního města Prahy. Obsahuje projektové záměry, které usilují o městské dotace. 

„Boj proti suchu a klimatické změně jako takové je jednou z našich hlavních priorit. Aktivní jsme jak na poli mitigace, tak adaptace. Jsme si vědomi toho, že některé změny jsou neodvratné, nicméně pořád můžeme pracovat na tom, aby se v Praze žilo lépe a příjemněji,“ řekl náměstek pražského primátora pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček (STAN). V květnu rozhodlo zastupitelstvo, že podpoří 64 projektů městských částí, z toho 55 je čistě adaptačních. 

Na projekty dohromady město vydá 160 milionů korun. Z většiny případů se jedná o výsadby zeleně, revitalizace potoků a veřejných prostranství a obnovy stromořadí i cest v krajině. Další projetky se týkají udržitelné energetiky.  Podle Terezy Líbové, specialistky adaptace, z magistrátního Odboru ochrany prostředí, bylo od začátku letošního roku rozděleno 40 milionů korun. Praha vydala 13 milionů korun 43 projektům, které bylo přímo adaptační. Podpory veřejné zeleně a ochrany přírody se věnovalo 60 projektů, které město podpořilo 12 miliony. 

Pražané se změn dočkají už v červenci, kdy bude dokončena další část obnovy parku Stromovka, konkrétně přičlenění a revitalizace jeho další části u Výstaviště v Holešovicích. V září odstartuje kompletní proměna parku Vítkov. Naopak finišovat by měla výstavba centrální části nového parku. na Jižním Městě.

Vodní plochy

Kromě masivní výsadby zeleně plánuje Magistrát rozšířit v metropoli také vodní plochy. Nejvíce diskutovanou je pravděpodobně stavba nového rybníka v Letenských sadech, který má čerpat vodu z Rudolfovy štoly z 16. století. Rybník by měl být podle odhadů dokončen v srpnu 2022. Do finále jde také revitalizace koryta říčky Botič a Rokytky v Běchovicích či rybník Prasečák v Řepích. Po ukončení výběrového řízení bude moci započít i obnova další části Litovicko-Šáreckého potoka, ovšem nejprve je nutné vybrat kontraktora, který provede odtrubnění v úseku u nádrže Džbán.

Právě probíhá oprava vodních štol na Petříně nebo realizace protipovodňových opatření na vodní nádrži Hostivař, kde má vzniknout nový přeliv. Dále na Václavském náměstí vzniknou nové retenční nádrže pro zavlažování zeleně.