Peníze jen lítaly. „Musely se kompletně dělat rozvody, štuky, brousit podlahy, vybudovat topení, toalety, prostě vše je nové,“ říká o muzeu, kde je 2500 m² užitné plochy, malíř.

Krádež za bílého dne

Upravovala se také zahrada, kde už lavičky lákají k posezení nad korytem řeky. Při rekonstrukci atria chtěl Kodet srovnat obří kameny, které se staletími někde propadly, jinde naopak vyvstaly. „Nabídl se pán, chtěl sto třicet tisíc,“ popisuje malíř krutou zkušenost. „Slíbil, že začne hned v pondělí, ale neobjevil se ani za měsíc. Mám moc chytrou ženu, která mi zabránila dát mu ty peníze v hotovosti, a trvala na bankovním převodu. Policie ho díky tomu vypátrala. Ale peníze zpátky stejně nemám,“ povzdechl si Kodet.

Je libo kávičku?

Jsme po téměř dvouleté rekonstrukci kromě jeho rodiny prvními zdejšími hosty. Ve foyeru jsou obří fotografie soch, které znají návštěvníci Prahy a nešly sem pochopitelně umístit. Známá je například socha skladatele Vítězslava Nováka, jehož originál stojí na Petříně, a jejímž autorem je Kodetův otec. Vlevo bude kancelář se vstupenkami a v dalších místnostech prodejna starožitností. Přízemí obohatil malíř o kavárnu, aby výlet za uměním končil pro návštěvníky příjemným posezením.

Bydlení v muzeu

V patře jsou výstavní prostory a také luxusní byt majitelů Kristiana a jeho ženy Jany a dcery Jacqueline, která zde bude žít trvale a na vše dohlížet. „To jsou díla dědečka, nalevo sochy táty,“ předvádí pyšně Kristian sbírku, která už stojí na svém místě. Jinak se všude ještě finišuje. Pán domu se pochlubil i jejich skvostným bytem. Ten pražský na Staroměstském náměstí ukázal v televizním pořadu, ten meziříčský se mu určitě vyrovná.

Jako zámečtí páni

Ložnice manželky Jany pod pět století starými stropy je monumentální. Hned vedle má azyl Kristián a pak i dcera. Kodet se taky spokojeně pochlubil šatnou. V kuchyni jsou moderní přístroje, které příjemně kontrastují s letitou stavbou. Také koupelna je mnohem větší než panelákový obývák a může vzbudit nepěkný pocit závisti. A pak už umělec pyšně představuje místnost, kterou si vybral jako ateliér. „Už se moc těším, až začnu malovat,“ přiznává. Starosti s opravou sice ležely hlavně na manželce, ale i tak měl nervy na pochodu.

Slavní kmotři

Oficiální otevření muzea tří generací Kodetů je 27. července a pokřtít ho přijdou přátelé Felix Slováček (79) a Miroslav Donutil (71).

Pátrání po sochách předků

Po odchodu Kristiana do Ameriky v roce 1979, zmizela doma díla slavných sochařů dědečka Emanuela a tatínka Jana jako pára nad hrncem. Naštěstí jich po návratu do vlasti na počátku 90. let dost dohledal a vykoupil zpět. Nyní budou vystavena ve Velkém Meziříčí a vedle jejich soch bude také 60 Kodetových obrazů.

Video: Kristián Kodet kvůli Čmaňovi neodletěl na Floridu

Video
Video se připravuje ...

Kristián Kodet kvůli Čmaňovi neodletěl na Floridu Hana Höschlová, Jan Jedlička

Fotogalerie
28 fotografií