Požár vznikl v soukromém zařízení, kde klienti za pobyt platí nemalé peníze. Zaměstnanci nevěděli, kolik osob uvnitř pobývá? Záchranáři oznámili, že z pekla evakuovali všech 54 klientů a po pěti hodinách zjistili, že v plamenech zůstaly ještě tři ženy. Dvě zemřely, jedna zázrakem přežila, leží v kritickém stavu v nemocnici.

Kdo je odpovědný za omyl?

Kdo veliteli zásahu ve středu večer dal mylnou informaci, že jsou všichni lidi venku? Majitel a zakladatel Domova Alzheimer Radek Žádník uvedl, že to nebyl nikdo z jeho lidí: „Evidencí evakuovaných osob nebyl a ani nemohl být pověřen náš zaměstnanec.“

Jeho tvrzení rozporuje policejní mluvčí Vlasta Suchánková, která říká, že záchranáři pracovali s aktuálními informacemi z místa. „Přesnými počty klientů daného zařízení disponuje vždy pouze jeho provozovatel,“ konstatovala.

Zároveň doplnila, že se vyšetřovatelé nezabývají pouze příčinami požáru. „Ale i komplexně odpovědností jednotlivých osob,“ sdělila. Radek Žádník a ředitelka domova Iva Svojitková Bergmanová její slova nekomentovali, dotazy si vyžádali do e-mailu, ale neodpověděli.

Víte, že

Zhruba polovina klientů nalezla dočasnou střechu nad hlavou v jiných domovech, dva jsou u svých rodin, další zatím v nemocnicích.

 

Výzva Blesku

Kolik platíte za péči v domovech se zvláštním režimem? Napište na tip@blesk.cz

Nejvíc klientů s nejvyšším příspěvkem

Kolik klienti domova za pobyt platili? Zástupci Domova Alzheimer

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.