Když v roce 2009 Noc kostelů vznikla, zapojilo se do ní pouhých 25 kostelů po celé České republice. O 14 let později se jich jen v Praze otevře 153, po celém Česku pak 1678. Hlavní témata letošního programu budou dvě. Jednak sklo a jednak připomínka Jana Amose Komenského.

„OSN vyhlásila rok 2022 mimo jiné Rokem skla a sakrální architektura naší země poskytuje mnoho zajímavých artefaktů vyrobených ze skla. Ať už v podobě vitráží nebo liturgického nádobí. Na území Arcidiecéze pražské najdeme vitráže od období gotiky až do nejmodernější doby.  Druhým tématem bude připomínka Jana Amose Komenského, od jehož narození v letošním roce uplynulo 430 let,“ řekl Michal Němeček, ředitel pastoračního střediska pražského arcibiskupství.

Pestrý program

Tak jako každý rok i letos je ústředním bodem celého programu zpřístupnit veřejnosti jinak uzavřená místa, která běžně slouží bohoslužbám. Zároveň jednotliví organizátoři letos nabízejí i množství koncertů klasické, varhanní, ale i gospelové či folkové hudby, zazní zpěvy z Ukrajiny či Sýrie. Připraveny jsou výstavy fotografií, grafiky, obrazů. Organizátoři nezapomínají ani na děti. Díky firmě Preciosa bude na řadě míst v rámci dětského programu možnost navlékání barevných korálků, které firma daruje.

Podle Němečka je letos více než jasné, že se zapojí i mnoho Ukrajinců. „Na více místech po celé republice zazní ukrajinské písně, vystoupí dětský sbor nebo se bude povídat o Ukrajině jako zemi a pomoci směřované jejím těžce zkoušeným obyvatelům,“ řekl Němeček. „Například v našem kostele  na Korunní třídě jsme připravili program, v rámci kterého studentky z Charkova přednesou ukrajinskou poezii,“ doplnil Farář sboru Českobratrské církve evangelické na Vinohradech Zdeněk Šorm.

Největší lákadla

A jaká je největší letošní novinka? Rozhodně kaple Panny Marie na pražské Staroměstské radnici, která bude nabízet individuální prohlídky s textovým průvodcem. Návštěvníci budou moci shlédnout i projekci snímků a videí se zaměřením na popis interiéru. Pro děti bude připravena tvořivá dílna. Další neméně zajímavou novinkou je kaple ve Valdštejnském paláci. Neotřelou atmosféru pak jistojistě nabídne také Pražský hrad se svým ikonickým svatostánkem - a vůbec každý další kostel, jenž se do akce zapojí.

Senátní kaple, kde sedával Valdštejn

Senát se letos poprvé zapojí do akce Noc kostelů. Zpřístupní příští pátek večer kapli svatého Václava, která prochází podlažími v jednom z rohů Valdštejnského paláce. ČTK o tom informovala tisková tajemnice Kanceláře Senátu Lada Faldynová. Kapli si lidé budou moci spolu s historickými prostorami paláce prohlédnout od 18:00 do 22:00.

Kaple je nevšední tím, že je její prostor sice jen zhruba pět metrů dlouhý a čtyři metry široký, ale je 16 metrů vysoká, neboť prostupuje celým palácem. Do kaple vedou tři oratoře se vstupem z jednotlivých poschodí paláce. V první sedával vévoda a vojevůdce z období třicetileté války Albrecht z Valdštejna, v druhé jeho žena a dcera a ve třetí služebnictvo. Kaple byla dokončena roku 1623, kdy ji vymaloval florentský malíř Baccio di Bianco.

Konec papíru

Na rozdíl od předešlých let nebudou organizátoři vydávat tištěné brožury s programem. Místo nich vsadili na mobilní aplikaci Noc kostelů, která umožňuje nejen najít konkrétní kostel včetně programu, ale i navolit si vlastní trasu či stáhnout si údaje do telefonu. Aplikace Noc kostelů je letos poprvé také pro uživatele operačního systému Apple.

Video
Video se připravuje ...

Dron natočil kostel, který se propadl o 37 metrů. Najdete ho v Karviné David Malík, Matěj Šrám

Fotogalerie
41 fotografií