Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Neruda o boji manželky o Hrad: „Považoval jsem to za bláznovství!“ Chce být prvním gentlemanem?

Video se připravuje ...
Autor: for - 
3. června 2022
05:00

Do prezidentského klání 2023 se nově přihlásila ekonomka a bývalá rektorka Danuše Nerudová. Česku nabízí i prvního gentlemana, či snad prvního muže? Advokát Robert Neruda se svěřil Blesk Zprávám, že myšlenku kandidatury v jejím zárodku považoval za bláznovství, nyní už jej ale skepse opustila. 

Ačkoliv oficiální termín prezidentských voleb 2023 bude oficiálně znám až v srpnu, jak Blesk Zprávy informovala mluvčí Senátu Lada Faldynová, už nyní se rojí noví a noví kandidáti, kteří se do boje o Hrad pustí. Nedávno oznámila kandidátku i zástupkyně něžného pohlaví. Rektorka Danuše Nerudová. 

Tato třiačtyřicetiletá rektorka Mendelovy univerzity už naplno rozjíždí svou kampaň a nyní se na neformální setkání s médii ukázala i se svým manželem, advokátem Robertem Nerudou, který by se mohl stát příštím „prvním mužem“ či snad „prvním gentlemanem“. 

„Už 26 let, co jsme spolu, je se mnou připraven na všechno. Bude skvělým prvním mužem. Nejsem si jistá, zda je na to ale připraven i český jazyk (smích),“ řekla o svém muži v rozhovoru pro Blesk Nerudová. Jak se ale na kandidaturu své ženy dívá sám Neruda? 

„Považoval jsem to za nereálné bláznovství“ 

„Tušil jsem, že to přijde. Velké překvapení ale bylo, když s touto myšlenkou přišla poprvé a v té chvíli jsem to považoval za nereálné bláznovství,“ řekl na dotaz Blesk Zpráv, jak na ohlášení kandidatury reagoval. „Člověk si říkal, že není možné, aby o to mladá žena z Brna usilovala, ale postupně jsem si říkal, proč ne. Proč by to nemělo dopadnout stejně, jako když kandidovala na rektorku. Spousta lidí jí tehdy nevěřila, ani já. Ale ona to dokázala a já jsem tím poučen,“ dodal. 

Nerudová se svěřila, že její představa je být civilním kandidátem a sama je nejšťastnější, když je doma s rodinou, v lese nebo na rybách. Její manžel pro nás dodal, že on osobně rád tráví čas na kole a běháním. Doufá, že i v případě, že by byla jeho manželka úspěšná, si i na tyto věci oba najdou čas. 

„Probírali jsme to pochopitelně, jak tu kampaň tak i mandát. Vyhodnotili jsme, že i přes určitá omezení má smysl do toho jít a máme štěstí, že máme velké děti, co jsou s touto myšlenkou srozuměny,“ uvádí dále Robert Neruda. Co se týče dětí, Nerudovi spolu mají dvě děti, syny Filipa a Daniela. 

Manžel kandidátky na prezidentku Danuše Nerudová Robert Neruda (2.6.2022) Manžel kandidátky na prezidentku Danuše Nerudová Robert Neruda (2.6.2022) | Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

Advokacie hozená na hřebík?

Neruda má stejně jako jeho žena rozjetou vlastní kariéru. Jako advokát a spolumajitel působí v právní kanceláři Havel & Partners. Vedle toho působí v názorové platformě Rozumné právo, kde dokonce řešil i prezidentský mandát a způsoby, jak upravit a případně i omezit prezidentský úřad. I na to jsme se během krátkého rozhovoru zeptali. 

„My jsme to nedělali v naší kanceláři, ale v platformě Rozumné právo. Vydali jsme stanovisko, že se domníváme, že by mělo dojít ke zpřesnění pravomocí – u jmenování vlády a ministrů a u podávání ústavní žaloby. Striktně oddělujeme to, co dělám já a Dana a toto stanovisko je tím nejlepším příkladem a věřím, že si to stanovisko Dana přečte,“ okomentoval svou činnost pro Blesk Zprávy.

Jedním dechem pak dodává, že se svého povolání rozhodně vzdávat nebude. Věří, že bude moci nadále svou práci vykonávat. „Víme, že i manžel finské premiérky se věnuje svému zaměstnání. Na druhou stranu jsem připraven v rozumné míře plnit roli prvního muže a tam, kde mě bude Dana a stát potřebovat, tak tam budu,“ podotýká. 

horaIysa ( 3. června 2022 16:37 )

Zdroj?

horaIysa ( 3. června 2022 16:37 )

Blbá jsi na to dost

horaIysa ( 3. června 2022 16:35 )

Asi jó, bylo by potřeba vyklidit na Hradě ten Augiášův chlév.

horaIysa ( 3. června 2022 16:34 )

Raději Slováka?

e.lesanova ( 3. června 2022 14:20 )

Nerudová prý bude dělat "kontaktní" kampaň Nejspíš mustr od Pekarové a spol., kteří otravovali lidi i doma a vnucovali se na ulicích Jako první info by měla sdělit spojitost se Sorosem, Milionem chvilek atd. Nedůvěryhodná, nevolitelná, opakování omylu Slováků s Čaputovou Lokajů Bruselu a náhončích pro kšefty USA máme víc než sneseme

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa