Výstava Otevřená cesta si klade za cíl přiblížit veřejnosti výtvarné sbírky Muzea romské kultury, které sídlí v Brně. Výstava kombinuje galerijní formát takzvaných velkých mistrů s konceptem otevřeného depozitáře. Část otevřeného depozitáře představuje výběr toho nejlepšího, co se podařilo Muzeu romské kultury od devadesátých let minulého století, kdy vniklo, nashromáždit. Druhá část pak návštěvníky seznámí s těmi nejzajímavějšími romskými umělci.

„Jedná se o jedinečnou příležitost nahlédnout do vzorku obsáhlých výtvarných sbírek Muzea romské kultury, seznámit se s pozoruhodnými příběhy vesměs neškolených umělců, Romů a Romek, stejně jako představit jejich díla v kontextu současnosti," řekla při zahájení ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová.

„Galerijní formát představuje několik nejpozoruhodnějších umělců a umělkyň s osobitým stylem i lidským příběhem. „Mistrů“ jsme vybrali záměrně jen pár, by se jejich jména zachytila v povědomí a jejich práce měly dostatečný prostor vyznít,“ vysvětluje jedna z kurátorek Emília Rigová. „Část otevřeného depozitáře zase představuje činnost muzea, především jeho sbírkovou a kulturní komplexnost,“ dodává Rigová.

Návštěvníci by na výstavě neměli rozhodně opomenout unikátní výšivky Markéty Šestákové, která se tomuto druhu umění věnuje jako jediná. „Já se snažím vyšívat hlavně tu historii. Aby se nezapomnělo, jak „cikáni“ žili, jak kočovali po Evropě. že jejich největším majetkem byli koně a šperky, které měli na sobě. Je důležité, že Muzeum Romské kultury sbírá jednotlivé střípky z romské historie, díky tomu naše kultura stále žije,“ říká Šestáková.

Pražské centrum Romů a Sintů by mělo být veřejnosti otevřeno v 2. polovině roku 2023. V současné době probíhá rekonstrukce a dostavba prvorepublikové vily ve Velvarské ulici v Dejvicích. „Muzeum romské kultury zahájilo v roce 2020 realizaci projektu, který byl podpořen Norskými fondy, a který povede ke vzniku nového specializovaného pracoviště s názvem Centrum Romů a Sintů v Praze. Věnovat se bude také aktuálním společenským tématům, tedy i reflexi současného postavení Romů a Sintů a vývoje vztahů romské a majoritní společnosti,“ uzavřela ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová.

Fotogalerie
21 fotografií