Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zažijte Chorvatsko jinak. Máme pro vás super tipy na nezapomenutelné zážitky!

Biokovo
2. června 2022 | 12:00

Dovolená v Chorvatsku patří mezi českými turisty léta mezi stálice. Už dávno si ale s sebou neberou konzervy a netlačí se na přeplněných plážích. Tato krásná země toho nabízí mnohem více. Máme pro vás inspiraci, co všechno můžete v Chorvatsku zažít.

Výhodou důvěrně známého Chorvatska je jeho dostupnost. Cestu zvládnete v pohodě autem, ale pokud preferujete leteckou přepravu, tak můžete vybírat z 9 mezinárodních letišť, které najdete na pobřeží (Split, Dubrovník, Pula, Rijeka, Zadar), ve vnitrozemí (Záhřeb, Osijek) a na ostrovech (Mali Lošinj a Brač). Chorvatsko si nejčastěji spojujeme s nádhernými plážemi a válením u Jaderského moře. Oblíbená destinace Čechů má ale také okouzlující vnitrozemí a pohoří. Pokud vás láká spíše aktivní dovolená, máme pro inspiraci, jak si ji v Chorvatsku užít.

Video se připravuje ...
Tipy na červnové výlety • VIDEO: Videohub

Věděli jste, že:

  • lesy pokrývají v Chorvatsku 44 % rozlohy
  • v celé zemi žije 37 000 živočišných druhů, z toho více než tisíc z nich nikde jinde nenajdete
  • zatím se objevilo 7 000 jeskyň, přičemž tři sahají do hloubky větší než jeden km
  • k Chorvatsku taky patří více než tisícovka ostrovů

Zábava na kole

Chorvatská část cyklotrasy Parenzana má 78 km, se slovinskou a italskou částí to dává 123 km. Cyklostezka vede po trase zaniklé železnice. Těšte se na bujnou vegetaci, pestrou faunu a flóru, spoustu bike friendly hotýlků, hospůdky a vinné sklípky. Goranská cyklistická magistrála se svými 400 kilometry zase propojuje téměř všechny přírodní, kulturní a historické atrakce oblasti Gorski kotar. Vede lesními i asfaltovými cestami s řídkým provozem. Magistrála se skládá ze sedmi etap od 28 do 43 km.

Parenzana
Autor: CNTB ALEXANDR GOSPIĆ

Túry, na které nezapomenete

Chráněná krajinná oblast Biokovo zabírá zhruba polovinu rozlohy Prahy. S impozantním pohořím je největším klenotem pobřeží střední Dalmácie. Horské útesy jsou tak strmé a příkré jako málokde na světě. Národní park Krka je zase věhlasný pro své vodopády a různobarevná jezírka. Za nejmalebnější se pokládá oblast kolem kaskád Skradinski buk.

Biokovo
Autor: CNTB Ivo Biočina

Tři fotogenické vodopády

Pohled na masu padající vody nejen, že uklidní vaši mysl, ale dovolenkové album díky ní získá tu správnou šťávu. Známé vodopády najdete na Plitvických jezerech (nejvyšší má 78 m) a 33 km severně leží vesnice  Rastoke. Mají zde sice menší vodopády, ale zato jsou ohromně malebné. V Národním parku Krka se pak určitě pokochejte vodopádem Skradinski Buk, který má 45,7 m.

Ferrata pro pokročilé

Via ferratu Vaganac adventure park najdete u národního parku Paklenica. 300m trasu tvoří hlavně lanové mosty a zvládnete ji asi za hodinu. Nejdelší most má 45 m. Nejnáročnější most má 30 m a tvoří ho tři lana, která mezi sebou nejsou spojená. Via ferrata je rozhodně určená pro pokročilejší nadšence, které jen tak něco nerozhodí.

město Karlovac
Autor: CNTB Ivo Biočina

 

 

Autor: REDAKCE