Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Za oceánem se vytvořil první letošní hurikán. Bouře Agatha se řítí k pobřeží Mexika

Autor: ČTK - 
29. května 2022
19:20

Jižně od pobřeží Mexika se v Tichém oceánu v sobotu vytvořila tropická bouře. Živel dostal název Agatha a dnes se z něj stal první hurikán letošní sezony v této oblasti. Provází jej vítr o rychlosti až 120 kilometrů za hodinu, který patrně ještě zesílí, než Agatha v pondělí udeří na pevninu, uvedla agentura Reuters.

Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) už v sobotu uvedlo, že Agatha zesiluje a že dosáhne intenzity hurikánu. Kolem sedmé hodiny ráno mexického času (14:00 SELČ) se Agatha ve formě hurikánu nacházela asi 320 kilometrů jihozápadně od města Puerto Ángel.

Varování před živlem úřady vydaly pro části pobřeží mexického státu Oaxaca, které se táhne od Salina Cruz po Lagunas de Chacahua. Podle předpovědi může vichr dosáhnout až 145 kilometrů za hodinu, hrozí bleskové záplavy, rozvodnění řek v nízko položených oblastech a sesuvy půdy.

Úřad civilní obrany ve státě Oaxaca uvedl, že vnější pásy hurikánu už zasáhly pobřeží. Zveřejnil fotografie rybářů, jak vytahují lodě na pláž, aby je ochránili před následky bouře.

Očekává se, že hurikán do nedělního odpoledne přinese vydatné srážky do jihomexických států Oaxaca, Chiapas a Guerrero, uvedl NHC. To by podle něj mohlo vyvolat životu nebezpečné bleskové záplavy a sesuvy bahna.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi