Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Uplynulo 80 let od atentátu na Heydricha. Detaily akce Anthropoid: Proč Gabčíkův samopal nestřílel?

Autor: jel - 
28. května 2022
16:17

Před 80 lety otřásl pražskou Libní výbuch. Parašutisté výsadku Anthropoid Jozef Gabčík (†30) a Jan Kubiš (†28) provedli 27. května 1942 v dopoledních hodinách atentát na prominentního nacistu a zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha (†38). I po tolika letech je kolem celé akce velké množství otázek, především ta, proč Jozef Gabčík nestřílel z připraveného samopalu? 

Unikátní dokument s názvem Anthropoid: zatáčka, který je druhým dílem trilogie s podtitulem „Zabili jsme Heydricha“ připravil se svými spolupracovníky bývalý policejní instruktor a expert na zbraně Pavel Černý. 

Druhý se věnuje především tomu, jak k celému atentátu došlo a zabývá se také nejrůznějšími teoriemi, které během let ohledně akce vznikly. Velká část dokumentu se věnuje zbraním. Především samopalu Sten Gun, který tehdy selhal. 

Proč samopal selhal?

Událost se odehrála zhruba v místech dnešního křížení ulic V Holešovičkách a Zenklovy. Zatáčka, v níž k atentátu došlo, byla tehdy velmi ostrá, dnes místo vypadá zcela jinak. Jak vysvětlil historik a spisovatel Vlastislav Janík, jediná věc, která zůstala v místě původní, je trafostanice. Tím, že byla zatáčka ostrá, bylo špatně vidět na přijíždějící auto. Objevili se proto teorie, že dvojici výsadkářů dala signál třetí osoba. Jak ovšem řekl historik, o takovéto skutečnosti neexistují důkazy a mnoho dalších faktů, tuto variantu spíše vyvrací.

Osudný den, 27. května 1942, se asi pět minut po půl jedenácté na místě objevil černý mercedes a v něm na místě spolujezdce Reinhard Heydrich. Jozef Gabčík vytáhl samopal Sten Gun a zamířil na zastupujícího říšského protektora. Výstřel ovšem nevyšel. Řidič auta Johannes Klein se pustil za Gabčíkem a Kubiš mezitím vhodil pod auto připravenou bombu. Podle Janíka měl ovšem v plánu vhodit bombu dovnitř kabrioletu.

Pavel Černý rozebírá nejrůznější teorie, které se snaží vysvětlit, co zapříčinilo, že samopal nevystřelil. Některé jsou opravdu velmi nepravděpodobné. Například ta, že Gabčík nestřílel, protože za mercedesem jela tramvaj a on nechtěl ohrozit lidi. Jiné ovšem znějí tak, že by se na realitě zakládat mohly. Sám expert na zbraně, dokonce některé teorie ověřuje.

Za selhání mohlo seno?

V dokumentu tak vidíme, že odhazovaným kabátem přehodit natahovací kliku zbraně do jakéhosi slepého ramene je velmi těžké a není tak pravděpodobné, že by se to parašutistovi mohlo stát omylem.

Další možností je špatná montáž samopalu. Ta totiž probíhala v tašce plné sena, které mělo zbraň zamaskovat. O této skutečnosti se zmiňují německé dokumenty. „Mohlo se stát, že při té montáži se nějaká tráva dostala do přední části, fixace hlavně byla nedokonalá a úderník zbraně by nedosáhl na zápalku nápoje,“ popsal expert na zbraně a celou situaci názorně předvedl. Sten Gun skutečně nevystřelil a uvnitř se navíc vzpříčil náboj. Jde stále pouze o hypotézu, nicméně toto mohl být důvod, proč došlo k selhání. Možností však dokumentu ukazuje více.

Vzpříčený náboj je zaznamenán v archivních materiálech, jako důvod proč nedošlo k výstřelu. Jak Černý v dokumentu dodává, k tomu však mohlo dojít různými způsoby.

Video  Heydrichův kat Jozef Gabčík (†30): Jeho potomci přežili na přímluvu Tisa!  - Zuzana Bubílková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 28. května 2022 18:25 )

Nebral bych to tak.Ono se nesmi uplne zapominat na zadna vyroci.To je atribut naroda....

Jirik-ta ( 28. května 2022 17:40 )

PhDr. Josef Skála, CSc. na HRAD

Jirik-ta ( 28. května 2022 17:35 )

mít holej zadek a zabejvat se nacistickým zločincem, to je trapárna. Stejně přilezete k Rusum po čtyřech. Západ vás spláchne jako ukrajince. Pořádně se navakcinujte ať něco nechytnete

Jirik-ta ( 28. května 2022 17:31 )

jsou trapný. U nás výzdoba

drazor ( 28. května 2022 17:11 )

Už dost,těch článků je všude až moc. Kdyby se takhle psalo o osvobození. Aha, já zapomněl, to už se moc připomínat nesmí, tohle přišlo ze západu, tak je to v kurzu.

Zobrazit celou diskusi