Podle čtvrtečního usnesení vznikne analýza ohrožených obyvatel a pracovní skupina, která finanční podporu připraví. Finální balíček by měl být schválen na následujícím jednání zastupitelů, které se uskuteční v červnu.

Podpora by měla mířit zejména k dvěma skupinám. První jsou rodiny, jejichž náklady na bydlení přesáhnou 35 procent příjmů domácnosti. V takovém případě by jim město v příštím školním roce přispělo na na školkovné, obědy v základních a mateřských školách nebo družinu a kroužky.

Druhým příspěvkem město plánuje podpořit především seniory, ale nárok by na něj měl kdokoliv, kdo pobírá státní příspěvek na bydlení. Město by těmto Pražanům v případě schválení podpory přidalo k příspěvku 1000 korun měsíčně, a to od ledna po dobu jednoho roku.

Náklady by podle tento týden zveřejněného odhadu Prahy Sobě měly v letošním a příštím roce dosáhnout jedné miliardy korun. Město by je hradilo ze svého rozpočtu.

Inflace v Česku v dubnu dosáhla nejvyšší hodnoty od roku 1993. Podle údajů Českého statistického úřadu zrychlila na 14,2 procenta z březnových 12,7 procenta. Vliv na to měly zejména ceny bydlení, pohonných hmot a potravin.