Při výběru podlahových krytin je zásadním kritériem materiál a pak také způsob pokládky. V zásadě platí, že plovoucí podlahy nejsou příliš vhodné do prostor, kde hrozí větší vlhkost nebo přímý kontakt s vodou. Vrchní vrstvu krytiny totiž obvykle nese tzv. HDF nosič, což je materiál na bázi dřeva. A jak známo, dřevo při kontaktu s vodou bobtná. Přesto však existují výrobky se zámkovým spojem, kde výrobci garantují voděodolnost.

Jaký materiál?

Co se týče materiálu, máte poměrně široký výběr – ať už holdujete materiálům přírodním nebo umělým. V současné době vládne podlahám už nějakou dobu vinyl, a to jak z praktických, tak finančních důvodů. Lidé se však stále častěji začínají vracet i k přírodním materiálům. V jejich případě pro ně totiž mluví mnohdy podstatně delší životnost.

Fotogalerie
30 fotografií

Pokud se rozhodnete pro dřevěnou podlahu, rozhodně neprohloupíte. Je to příjemný, antibakteriální materiál, který lze renovovat. U parket či masivních prken jsou možnosti renovace několikanásobné, u vrstvených podlah záleží na tloušťce nášlapné vrstvy. Dřevo se hodí ke všem interiérovým stylům a jde o investici, která se vám z dlouhodobého hlediska opravdu vyplatí. Nejkvalitnější jsou dřevěné podlahy lepené. Mezi ně patří i tzv. průmyslová mozaika neboli kantovka. Jedná se o masivní dřevěnou podlahu, která je složena z většího množství lamel o malé velikosti. Díky tomu má nižší cenu.

Netradiční, ale velmi příjemnou alternativou dřeva je korek, který je měkký, tichý a příjemný na došlap.

Pokud se např. z důvodu ceny nebo odolnosti rozhodnete pro laminát, rozhodně nesahejte po těch nejlevnějších výrobcích. Lamináty získaly v minulosti špatnou pověst, řada jejich nevýhod však už díky technologiím vymizela. Zůstávají spíš jen u těch nejlevnějších výrobků. Kvalitní laminát poznáte podle věrného dřevodekoru napodobujícího strukturu dřeva nejen na pohled, ale i na dotek, a to díky 3D efektu. Kvalitní laminátová podlaha je relativně tichá a došlap na ni je téměř tak příjemný jako u skutečného dřeva.

Hlavní kritérium – údržba

Pokud z hygienických důvodů hledáte podlahu, která se dobře stírá, máte vedle vinylu na výběr i ekologické materiály. Prvním je staré dobré linoleum, což není PVC, pro nějž se nesprávně vžil název lino, ale přírodní materiál prodávaný také pod názvem marmoleum. Podobně jako dřevo je antibakteriální a je ideální do domácnosti s malými dětmi. Ekologickou alternativou vinylu s podobnými možnostmi dekorů je tzv. ekologická elastická podlaha, zjednodušeně ekovinyl. Tyto podlahy se vyrábějí na bázi minerálních látek, snadno se udržují bez nutnosti použití chemikálií a jsou stejně tiché a měkké jako standardní vinyl.

Keramická dlažba bývá většinou volbou hlavně do koupelen, kuchyní a předsíní, možnosti dekorů však nabízejí jejich použití i v dalších místnostech. Keramická podlaha je praktická např. na podlahové topení nebo do spodních pater rodinných domů, kam se vstupuje přímo zvenku. V současnosti jsou oblíbené především imitace přírodních materiálů (dřevo, kámen, terakota, beton), ale také retro vzory, zejména tzv. patchwork.