Archeologové při odkrytí rozsáhlého pohřebiště v Mikulovicích u Pardubic v letech 2007 až 2009 zajásali. Šlo o bohatou populaci, o čemž svědčila i hrobová výbava. V případě ženy z hrobu s číslem 2 našli mimo jiné jantarový náhrdelník ze 400 korálků, dvě zlaté záušnice, bronzové jehlice i pět náramků.

V Laboratoři antropologické rekonstrukce Moravského zemského muzea v Brně padlo rozhodnutí zrekonstruovat podobu právě té, která se pyšnila bohatstvím za života i po smrti.

Video
Video se připravuje ...

Antropoložka Eva Vaníčková o podobě dávné obyvatelky z doby bronzové Zdeněk Matyáš

I proto jsme jí vytvořili lehce povýšený výraz. Výjimečnost dodávají i přesné kopie šperků, které měla u sebe,“ prozradila antropoložka Eva Vaníčková.

Práce společně se sochařem Ondřejem Bílkem trvala celý rok, výsledek je perfektní. „Analýza kosterních pozůstatků ukázala, že se tato žena dožila přibližně 35 let. Měla světlou pleť, tmavě hnědé vlasy a oči, výraznou bradu a široce posazené oči. Měla zubní kaz, trpěla patologický zánětem za uchem, který se ale zahojil. Příčinu úmrtí se nepodařilo výzkumem určit,“ shrnula antropoložka, která už plánuje další „lahůdku.“

V létě by měla představit podobu pravěkého šamana, jehož ostatky se našly v brněnské Francouzské ulici.

Tvář vrátili i princezně z Býčí skály

Antropoložka Eva Vaníčková a sochař Ondřej Bílek vytvořili od roku 2017 v Laboratoři antropologické rekonstrukce Moravského zemského muzea v Brně řadu dokonalých podobizen. Patří mezi ně princezna z Býčí skály, pravěcí lovci mamutů nebo velkomoravští velmožové.

Fotogalerie
13 fotografií