Houbaření je koníčkem paní Martiny už od dětství. Na vůni lesa a jeho darů se těší vždy od konce zimy. „Vyrazila jsem obhlédnout svá místa letos potřetí. V minulých letech se hřiby objevovaly i koncem dubna. Ve čtvrtek jsem byla poprvé úspěšná. Hřiby dubové narostly převážně na hrázích rybníků mezi vzrostlými duby, kde se drží ještě vláha po nedávném dešti. Ale pár jich bylo i na okraji lesa za rybníky,“ popisuje paní Martina.

Přesnou lokalitu jako správná houbařka prozradit samozřejmě nechtěla. Dohromady košík zaplnila šestnácti krasavci. „Byly převážně čerstvé. Takže zbylo dost do bramborové polévky a hlavně na první letošní houbové řízky, které máme všichni tak moc rádi,“ dodává spokojená houbařka.

Mykolog Jaroslav Landa: Na hřiby na jih Čech

„Sezona hřibů začíná v některých lokalitách opravdu již začátkem května. Hřibovité houby jsou takzvaně letní, které potřebují v prvních dnech svého růstu teplo. V místech, kde je navíc i vlhko, jsou nálezy zaručené,“ říká Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Letos hlásí první úlovky lidé převážně z Českobudějovicka. Většinou jde o hřiby kováře, výjimkou nejsou ani další druhy.

Přijdou bouřky a vichr

Chystáte se do lesa? Pozor na počasí. Přichází ochlazení a meteorologové varují před extrémními srážkami. Zejména pás od Vysočiny po Jeseníky dnes zasáhnou silné bouřky, které večer přejdou v intenzivní déšť. Napršet může kolem 40, lokálně až 60 milimetrů srážek, varoval Český hydrometeorologický ústav.

 

Video
Video se připravuje ...

Vepřové maso na houbách Videohub/recepty

Fotogalerie
5 fotografií