Výročí operace Anthropoid se letos poprvé oslaví v den oficiálního významného dne České republiky, protože 27. květen byl vyhlášen jako Den národního vzdoru.„Schodiště a rampa pro vozíčkáře byly v havarijním stavu a v podchodu spali bezdomovci. Kašna byla nefunkční, takže navíc vracíme život zanedbanému uměleckému dílu," řekl Scheinherr.

Opravena a upravena bude rampa pro vozíčkáře a rodiče s kočárky, která bude jednodušší. Opraveny budou také schody a zmíněná kašna, která bude zprovozněna. „Nebude tam tolik ramp, takže to nebude tak tmavé a sevřené. Ponechána bude bříza, která tam roste jako nálet," uvedl Scheinherr.

Na silničním nájezdu ze Zenklovy do ulice V Holešovičkách bude nový přechod pro chodce. Podle Scheinherra se zlepší cesta pro pěší, kteří míří například do Nemocnice na Bulovce či Protonového centra a pro pracovníky Akademie věd. Opraveny budou autobusové zastávky, které budou plně bezbariérové. „Vše by mělo být hotovo do tohoto čtvrtka, tak, aby se tam mohly následně uskutečnit oslavy výročí operace Anthropoid," dodal náměstek.

Cílem operace Anthropoid byl atentát na Heydricha. Gabčík s Kubišem si pro provedení vybrali ostrou zatáčku pod Vychovatelnou v pražských Kobylisích. Na Heydrichovo auto přijíždějící z Panenských Břežan zaútočili 27. května společně s Josefem Valčíkem a Adolfem Opálkou. Heydrich byl při výbuchu zraněn střepinou a 4. června zemřel.

Okamžitě po atentátu bylo vyhlášeno stanné právo a začaly masové popravy. Sedm parašutistů zahynulo 18. června v pravoslavném chrámu Cyrila a Metoděje v Resslově ulici. Nacistický teror vyvrcholil v červnu 1942 vyhlazením Lidic a Ležáků.

Fotogalerie
3 fotografie