Zeleň je pro příjemné žití ve městě nezbytná. Zvláště v posledních letech klimatické krize, kdy nás sužují horka, je pořádně vzrostlý strom k nezaplacení. Proto když se občas objeví informace, že některý ze stromů tyčících se metry do výše, bude muset být pokácen, často se zvedne vlna nevole, a to především lidí, kteří bydlí v okolí. Stačí si vzpomenout na „kauzu javor“ z tzv. Anenského trojúhelníku.

Trochu podobný příběh se nyní odehrává i na pražském sídlišti. Uprostřed panelové zástavby, prakticky ve stínu hotelu DUO nedaleko stanice metra Střížkov, roste několik desetiletí starý javor jasanolistý. Majitel pozemku, na kterém strom stojí, by jej ale rád pokácel.

Javor jasanolistý na Střížkově dosahuje úctyhodné výšky. Roste mezi ulicemi Teplická a Děčínská ve vnitrobloku - na dohled hotelu DUO.
Autor: David Zima

Nejspíš proto, aby mohl rozšířit parkoviště, jelikož od zavedení zón placeného stání na území Prahy 9 je každé volné parkovací místo k nezaplacení. Patrně i to je důvod, proč bylo zažádáno o pokácení stromu, kterému úřady vyšly vstříc. Pan Radek, jenž na Střížkově žije téměř celý život, a který pamatuje i „mládí“ javoru, by jej však raději viděl nadále růst. Proto jej přihlásil do celorepublikové ankety Strom roku.

Celoživotní parťák

„Já tu bydlím 30 let a celý život okolo toho stromu chodím. S jistotou mohu říct, že je minimálně těch 30 let starý, ale řekl bych spíš 40 až 50 let,” popisuje pro Blesk obyvatel střížkovského sídliště, který si na stromu cení jednak jeho košaté koruny, dále pak vzrůstu, ale i neobvyklého vzezření. „Člověk se na něj může dívat z kterékoliv strany, a má přitom pocit, že se pokaždé dívá na jiný strom,” myslí si.

Javor jasanolistý na Střížkově dosahuje úctyhodné výšky. Roste mezi ulicemi Teplická a Děčínská ve vnitrobloku.
Autor: David Zima

„Když jsem se dozvěděl, že by strom měli pokácet, chtěl jsem se pokusit ho zachránit. Na druhou stranu musím říci, že majitel pozemku, kde strom stojí, tady udělal velký kus práce, za který mu patří veliký vděk, poněvadž dříve to tu nebylo moc hezké, stahovaly se sem podivné existence. On to všechno vyčistil a upravil. Chápu, že pro něj jsou to další minimálně dvě až tři parkovací místa,“ říká smířlivě pan Radek. Navíc v rámci úprav okolí byl strom zavezen zbytečně vysokou navážkou a část kořenů zalita do betonu.

Majitel zažádal o povolení, že strom může pokácet. Povolení dostal, podle všeho došlo ale k poněkud kuriózní situaci, kdy se majitel proti kácení nakonec sám odvolal. „Zřejmě bylo v podmínkách uvedeno, že pokud strom pokácí, musí vysázet náhradní zeleň, nebo že se mu asi kácení ekonomicky nevyplatí,“ pokračuje pan Radek.

Strom hrdina

V rámci letošní ankety Strom roku, do které střížkovský javor pan Radek přihlásil, získal zmíněný strom čestný titul Strom hrdina. „Každý rok vybereme 12 finalistů ankety Strom roku. Až 5 z dalších přihlášených můžeme udělit zmíněný čestný titul,“ vysvětlila pro Blesk Silvie Zeinerová Sanža - koordinátorka ankety.

Takové stromy porota vybírá z důvodu, že je jejich existence ohrožena. Buď mají chatrné zdraví, nebo jim hrozí ublížení či zánik v důsledku lidské činnosti. Cílem tohoto ocenění je pak jednotlivým stromům pomoci.

Na základě uděleného čestného titulu mohou obdržet finanční balíček, který umožní specializované arboristické ošetření. To je něco v co doufá i pan Radek. Podle něho by stromu prospělo odhrabat zavážku, provzdušnit kořeny a možná také podepřít jednu z větších větví, které se naklání nad chodník.

„V tomto případě to bude trochu komplikovanější, protože s ošetřením musí souhlasit pan majitel. Nemůžeme jen tak někomu ošetřovat strom, aniž by o to stál,“ vysvětluje Sanža. Strom by ale mohl dostat 10 – 40 tisíc, což by bylo dostatek peněz, aby se mohly podniknout kroky, o nichž hovořil pan Radek. Pokud bude ale majitel proti, nic z toho se nestane.

Ač je pan Radek je nicméně se smutným osudem stromu víceméně smířený, přesto stále věří v lepší konec, než by bylo pokácení stromu. Pokud by k němu přece jen mělo dojít, doufá alespoň v to, že by strom mohl před pokácením důstojně dožít.

Fotogalerie
18 fotografií