Pokud jste naposledy ve slovenském hlavním městě byli na výletě se školou, nebudete se stačit divit. Mrakodrapy, bohémské i tradiční „prešpurské“ podniky, elegantní bary, to všechno na jaře a v létě podpořené přívětivým počasím a kouzlem metropole na Dunaji.

 

Víte, kam za nákupy

Slováci si obecně umějí užívat života a už když přijedete, všimnete si, že zejména pánové jsou mnohem větší parádníci, než je u nás zvykem. Shopping v nákupních centrech kolem Dunaje se navíc krásně kombinuje s posedáváním v restauracích a kavárnách s výhledem na řeku.  Na jedné straně řeky je to Aupark, luxusní nákupní a zábavní centrum u Dunaje. Najdete v něm 33 restaurací a víc než 200 obchodů, včetně luxusních značek. Vedle něj jsou Sady Janko Krála, jeden z největších parků Bratislavy.  Na této náplavce, také kotví zábavní lodi. Naproti němu přes řeku leží Eurovea, která spojuje nábřeží s centrem města. Restaurace, patřící k obchodnímu centru, jsou přímo na náplavce, před nimi je živé korzo, a je to zejména o víkendech místo Bratislavany i turisty velmi vyhledávané. Součástí Eurovei je 5 dětských hřišť a na jejím nádvoří se konají kulturní akce. Zamířit můžete také do nově otevřeného centra Nivy, které zajímavým způsobem propojuje autobusové nádraží, tržnici, obchodní dům a navíc se pyšní zelenou střechou, která poskytuje relaxaci.

 

Klenoty náplavek

Pokud se půjdete projít do sadů Janko Krála, zlákat k návštěvě vás může třeba Au café, půvabná retaurace s nádherným výhledem na Dunaj, kde si pochutnáte na italské kuchyni, nebo alternativní Ponton, kde se pořádají různé kulturní akce. Na druhé straně řeky na vás čeká městská pláž s občerstvením, i Z Čech dobře známá Kolkovňa, nebo třeba Brasseriie La Marine. Blízkost Dunaje dodává všem podnikům tak trochu přímořský ráz.

 

V centru to žije

Až v centru vyrazíte hledat podnik, kde strávíte večer, rozhodně nemiňte bratislavského „Čumila“, originální sochu, kterou najdete na křižovatce ulic Laurinská, Panská a Rybářská brána. Čumil je jednou z nejznámějších soch v Bratislavě a jedna z největších atrakcí v centru města. Autorem bronzové sochy je Viktor Hulík. Osazená byla 26. července 1997 a od té doby se stala jednou z nejfotografovanějších soch v Bratislavě.

Pokud jste milovníci koktejlů, rozhodně se zastavte v Antique American Baru. Nabízí tradiční i netradiční nápoje servírované na vysoké úrovni, unikátní je i interiér a zahrádka má atmosféru benátských uliček.

Milovníci vína by zas neměli minout Národní salon vín, kde se pořádají populární ochutnávky. Nejznámější je zabijácká „72 vín za 100 minut“, salon však samozřejmě nabízí i méně rozsáhlé degustace s výkladem.