Pravidla radní schválili loni v létě. Zahrnují požadavky na podobu ohraničení, zastínění a vybavení zahrádek a až na výjimky zakazují, aby byly umístěny na podestách. Již dříve na magistrátu vznikla pro oblast Pražské památkové rezervace pravidla odboru památkové péče, ta nová jsou obsáhlejší a podrobnější.

Na nejfrekventovanějších náměstích chce město podle schváleného dokumentu každou žádost o umístění předzahrádky hodnotit individuálně s přihlédnutím ke schváleným pravidlům. K tomu má sloužit pracovní skupina složená ze zástupců magistrátu, Prahy 1 nebo Hospodářské komory Prahy 1, kterou zastupuje její první místopředseda Filip Dvořák. Předsedkyní se stala asistentka náměstka primátora Adama Scheinherra (Praha Sobě) Kristýna Drápalová. První zasedání skupiny se konalo koncem letošního února.

Kritika

Postup města loni kritizovali někteří provozovatelé restaurací v centru. Kromě přísnějších pravidel se jim nelíbilo také to, že vedení magistrátu se rozhodlo některé předzahrádky v historickém centru omezit nebo zrušit. Omezení se týkalo zahrádek umístěných na dvou hlavních turistických tepnách - na Královské cestě vedoucí od Prašné brány přes Staroměstské náměstí, Karlův most a Malou Stranu na Pražský hrad, a na tzv. hradebním korzu, které kopíruje původní staroměstské hradby v ulicích Národní, 28. října, Na Příkopě a Revoluční.

Někteří podnikatelé, kterých se buď omezení plochy, nebo úplné zrušení zahrádky dotklo, to loni na jednání zastupitelstva označili za likvidační. Upozornili také na fakt, že město za pronájmy prostoru inkasovalo miliony měsíčně, o které přijde. Zástupci vedení magistrátu k tomu mimo jiné uvedli, že snahou bylo zajistit dostatek prostoru pěším a zabránit tomu, aby předzahrádky bránily přístupu k historickým památkám.

Fotogalerie
15 fotografií