Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Boje o Senát se na Ústecku zúčastní i Krsek. Kandidáti chtějí řešit i vyloučené lokality

Autor: ČTK, for - 
22. května 2022
15:44

Historik a ústecký zastupitel Martin Krsek dnes u historické vily v Ústí nad Labem oznámil svou kandidaturu do Senátu za hnutí Senátor 21. Nejpalčivějším problémem regionu je podle něho to, že je podceňovaný, přestože má velký potenciál. Řekl to dnes ČTK. Za hnutí Senátor 21 v Ústeckém kraji již dříve uspěl Přemysl Rabas v obvodu Chomutov.

„Rozhodla příležitost, která se z tohoto titulu nabízí. To znamená propagovat svůj region, Ústecko a lobovat za něj váhou senátorské funkce a upozornit na potenciál, který tady máme a je často přehlížen,“ zdůvodnil svou kandidaturu Krsek. Doplnil, že nechce voliče přesvědčovat kampaní, zaujmout je má práce, kterou už Krsek odvedl ať už jako zastupitel, nebo jako historik.

Ústecko je podle Krska místo, které nemá pro řadu lidí budoucnost, přestože má podle něj potenciál být místem s bohatým vyžitím. Inspirací může podle jeho slov být minulost, kdy Ústecko bylo hospodářským a kulturním centrem.

Vilu si pro oznámení své kandidatury vybral, protože právě ta má velký potenciál region zlepšit. Chátrající objekt totiž zakoupili manželé, kteří chtějí, aby v něm vzniklo centrum paliativní péče pro vzácné choroby. „Dnes jsou ve stadiu, kdy projekt chtějí vzdát, protože centrální instituce v Praze si neumí představit, že by taková věc byla v Ústí, nikoli v hlavním městě. Toto je místo, které by senátor měl zastoupit a v Praze lobovat, aby se názor změnil. Aby podobné projekty neshořely, aniž by začaly,“ dodal.

Součástí oznámení kandidatury Krska byly prohlídky Solvayovy vily, táborák a občerstvení. Akce se zúčastnilo několik desítek lidí. Krsek jako první na Ústecku oznámil kandidaturu osobně. Alfréd Dytrt, ředitel ústeckého gymnázia, kandidaturu za TOP 09 oznámil prostřednictvím tiskové zprávy. „Víc než s třicetiletými zkušenostmi ze školství i politiky chci jako senátor přispět k fungování našeho státu a společnosti,“ řekl Dytrt.

Do boje potáhne i Nechybova a Balej

Bývalá primátorka Ústí nad Labem a nynější zastupitelka Věra Nechybova (UFO) oznámila, že bude usilovat o senátorské křeslo, na facebooku. Nechybová chce mimo jiné v Senátu prosazovat zájmy měst, „která zápasí s dopady vyloučených lokalit.“ Kandidáta mají vybraného také komunisté, bude jím dlouholetý zastupitel ústeckého obvodu Neštěmice Miloslav Buldra.

O kandidaturu chce usilovat i rektor Univerzity Jana Evangelisty Purkyně Martin Balej. Informoval o tom ČTK s tím, že zatím nechce prozradit, za jaký politický subjekt. Vyloučil však hnutí ANO.

Nynější senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz) ČTK řekl, že zatím nemá jasno v tom, zda bude znovu kandidovat. Poprvé byl zvolen senátorem v roce 1998, tehdy ale ještě za KSČM. Ve funkci byl do roku 2004. Podruhé byl do Senátu zvolen v roce 2010 za hnutí Severočeši.cz. Potřetí se mu ve volbách podařilo uspět v roce 2016, kdy se ziskem 57,9 procenta hlasů porazil univerzitního profesora Františka Holešovského (ANO).

Video  Průvodce senátními volbami  - Videohub
Video se připravuje ...

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa