Všechny fakultní nemocnice dostaly za úkol zřídit UA pointy, ambulance prvního kontaktu, kde bude zajištěno i tlumočení. Například ve Fakultní nemocnici Motol v něm od 21. března zdravotníci ošetřili přes 1800 pacientů, z toho asi tisícovku mladších 18 let. Denně tam přichází ukrajinských pacientů v průměru 50.

Nejčastěji podle Hany Frydrychové z odboru komunikace přicházejí kvůli zhoršení svého chronického onemocnění nebo kvůli doplnění léků, dále s akutními infekcemi dýchacích cest nebo bolestmi pohybového aparátu. Potřebují také různá potvrzení, především pro děti o zdravotní způsobilosti k docházce do kolektivu.

Hospitalizovaných bylo v Motole téměř 500  uprchlíků, z toho 251 dětí. Nemocnice přijala do péče také 30 dětí s různými onkologickými diagnózami. Asi 300 uprchlíků podle mluvčí Martiny Dostálové ošetřili také lékaři Nemocnice Na Homolce. Z nich 70 procent byla ambulantní péče, ostatní hospitalizace.

Více než 1250 uprchlíků bylo podle mluvčího Petra Sulka do úterý tohoto týdně ambulantně ošetřeno ve Fakultní Thomayerově nemocnici. Přes 200 jich potřebovalo hospitalizaci. "Nejčastěji byli tito pacienti hospitalizováni se zažívacími nebo neurologickými problémy," uvedl Sulek, část tvořili také onkologičtí pacienti. Dětí bylo hospitalizováno 96. V porodnici krčské nemocnice porodilo 29 ukrajinských matek.

Lékaři z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady ošetří denně na UA pointu asi 10 pacientů. Ve Fakultní nemocnici Bulovka navštíví tyto ordinace denně podle mluvčí Evy Libigerové v průměru 10 až 15 dospělých a stejný počet dětí.

"U dětí se z převážné většiny jedná o akutní problémy, často málo závažné, jako jsou respirační, zažívací nebo močové infekty s mírným průběhem," uvedla mluvčí. Přicházejí ale také děti, které se na Ukrajině léčily s astmatem, nemocemi štítné žlázy nebo dalšími chronickými obtížemi. Těm pak nemocniční lékaři zařizují umístění do příslušné odborné ambulance a předepisují potřebné léky. Hospitalizovaných bylo na Bulovce dosud zhruba 200 osob.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) ke čtyřem UA pointům na specializovaných klinikách na začátku května otevřeli také ordinaci praktického lékaře na tamní poliklinice. V ordinaci se mohou uprchlíci zaregistrovat jako u běžného praktického lékaře, vydá jim třeba i potvrzení pro zaměstnání.

Městská Nemocnice Na Františku podle mluvčí Lucie Krausové prozatím pečovala o 120 uprchlíků, hospitalizovaných bylo 11.

Ústřední vojenská nemocnice, která spadá pod ministerstvo obrany, nikoliv zdravotnictví, UA point podle mluvčí Jitky Zinek nezřizovala. Přesto tamní pohotovost vyhledalo více než 90 ukrajinských pacientů, kteří potřebovali ambulantní ošetření.

Kvůli jazykové bariéře a administrativním omezením, kdy nemohou bez potřebných zkoušek pracovat jako kvalifikované sestry či lékaři, zaměstnávají nemocnice ukrajinské uprchlíky poměrně málo. Nejčastěji pak jako administrativní sílu nebo nebo jako takzvané pomocné dělníky ve zdravotnictví, kteří pomáhají například s hygienou pacientů nebo výměnou ložního prádla. Většinou jde o jednotky nových pracovníků.

Například Nemocnice Na Františku má nových ukrajinských pracovnic 13. "Mezi nimi je devět vystudovaných zdravotních sester a jedna lékařka, které zatím nemohou z důvodu uznání příslušného vzdělání pracovat přímo s pacienty, nicméně jsme je zapojili do pomocných prací na odděleních. Dále jsou mezi nimi tři pracovnice úklidu," vysvětlila mluvčí.

Fotogalerie
24 fotografií