Jaké jsou letos  zmzlinové trendy?

V trendu je rozhodně každoroční klasika v podobě vanilky, čokolády, jahod. Populární jsou ale i exotičtější chutě, například ananas, mojito nebo rakytník. Mlsaly baví i nevšední chutě jako třeba jablečný štrúdl a podobně.

Pro děti raději ne šmoulovou

K výrobě »šmoulové« zmrzliny s modrou barvou vedou dvě cesty. Za prvé použití syntetického barviva, které je v nadměrné konzumaci pro děti nevhodné, jelikož může způsobit hyperaktivitu.

Za druhé mnoho výrobců prohlašuje, že v modré zmzlině používají přírodní barvivo. Bohužel neuvádějí, že pro docílení modré barvy je potřeba použít velkou koncentraci tohoto barviva. Pro děti, ale samozřejmě i pro dospělé, je mnohem vhodnější zmrzlina bez barviv.

Točená versus kopečková

Rozdíl mezi točenou a kopečkovou zmrzlinou je velký, protože se vyrábějí jinou technologií. Do strojů na točenou zmrzlinu nikdy nedostanete kousky ořechů, sušenek, čokolády. Když už, tak velmi malé množství. Co se týče ovoce, tak je to podobné. Pokud jde o točenou zmrzlinu, cca 40 % ovoce je maximum, co je schopná technologie na točenou zmrzlinu zvládnout. U kopečku je variabilita daleko větší, ať už co se týče použití různých typů surovin, obsahu ovoce, tak třeba různých druhů zdobení.

Kleště versus špachtle

Kleště jsou k dostání v několika velikostech. Nejčastěji se používají 1/30, což znamená velikost kopečku 35 g. Je na prodejci, jestli prodává »otřený« kopeček, který je malý, nebo větší, cca 55 – 60 g. Kleště jsou u nás používány daleko častěji, kvůli snadnější evidenci. Kopečky tvořené pomocí špachtlí jsou více »italské«. Špachtlí se tvoří daleko větší porce (90 – 100 g), dané gramáži musí odpovídat i prodejní cena.

Bezlepková

Většina zmrzlin může být bezlepková, vyjma příchutí jako třeba cookies nebo tiramisu, kde jsou sušenky nebo piškoty.

Bezlaktózová

Jsou to většinou ovocné sorbety, některé se připravují i raw způsobem – tepelná úprava nepřekročí teplotu 40 °C. Ovocné sorbety mohou být i veganské, stačí se zeptat.

Bio je zdravější?

Bio zmrzlina se liší od běžné tím, že je kompletně vyráběná z bio surovin. To znamená bio cukr, bio stabilizátory, bio ovoce. Pozor, rozhodně není méně kalorická.

Zmrzliny pro dietáře

„Přiznejme si, že zmrzlina je vždycky tak trochu dietní hřích,“ říká zmrzlinář Lukáš Bartoš. „Objevují se low carb zmrzliny, ale jsou to výjimky. Lepší situace je u diet, které vyžadují vyloučení nějakého alergenu.“

Fotogalerie
3 fotografie