Nedostatkem pohybu trpí dnes většina populace, dětí nevyjímaje. Obecně děti žijící v bytech, mívají přirozeného pohybu méně než děti, které bydlí v domku se zahradou. Zároveň se rodiče v anonymním prostředí měst více bojí pouštět děti ven samotné kvůli provozu a zlým lidem, kteří by mohli nevinnosti a důvěřivosti dětí zneužít. „Takže dnešní děti neznají to, co předchozí generace, že přijdou ze školy, odhodí tašku a jsou až do večera s kamarády venku,“ říká Blesku fyzioterapeutka Zuzana Rybová.  

To se podle fyzioterapeutky podepisuje nejen na narůstajícím množství dětí s nadváhou nebo obezitou, ale také na pohybové šikovnosti dětí. „I u dětí, které dělají nějaký sport, vídám v ordinaci pohybovou chudost. To znamená, že sice v sedmi letech hrají skvěle tenis, ale nezvládnou třeba kotrmelec,“ upozorňuje Zuzana.

Jak často se hýbat?

Pravidelnost a intenzita pohybu velmi záleží na věku a dispozicích dítěte. „Obecně lze ale říci, že pro děti je pohyb přirozenou součástí jejich her a aktivit. Úkolem nás rodičů je, jim dát pro pohyb prostor,” vysvětluje Zuzana Rybová. Je na rodičích, jestli dětem zařídí nějaký sportovní kroužek, nebo jestli s nimi budou sportovat ve svém volném čase. „Jsem zastáncem toho, že nejvhodnější je každodenní pestrá pohybová aktivita. Může to začínat třeba i tím, že se jde do školky nebo školy pěšky místo vození se autem,“ radí.

Všeho moc škodí

Problémem pro děti jsou špatné vzory od rodičů, kteří jim nejdou příkladem. Děti přejímají vzory, které vidí doma. Pokud rodiče nemají kladný vztah k pohybu, přijde Zuzaně pokrytecké chtít to po dětech. „Ale doba je složitá, dospělí jsou hodně pracovně vytížení a sportovat s dětmi vyžaduje určitě více energie, než je nechat hrát hry na počítači. V tu chvíli může být sportovní kroužek opravdu dobrým řešením,“ říká.  

V praxi se však setkává i s dětmi, které jsou různými aktivitami a kroužky naopak přetíženy. „Takové děti mohou být unavené, mohou mít třeba horší prospěch ve škole nebo mohou být náchylnější ke zraněním,“ upozorňuje. Taková situace nastává u cílevědomých rodičů, kteří se snaží o časnou specializaci dětí ve sportu, aniž by se rozvíjela všestranná pohybová aktivita, nebo děti přetěžují. Je potřeba myslet na to, že pokud děti budou do intenzivního sportu nuceny, často u něj v budoucnu nevydrží.

Důležitá je i správná obuv

„Jsem zastáncem toho, aby nohy byly botou co nejméně omezovány a musely pracovat. Nicméně ke každému sportu patří obuv pro něj určená,“ říká Zuzana Rybová. Jedině tak jsou prý nohy dobře chráněny. Rozhodně je ale důležité pravidelně měřit nohy dítěte a kontrolovat, zda boty nejsou malé. 

Jak se s dětmi v Praze hýbat?

Podle fyzioterapeutky by se děti měly hýbat často, pestře a tak, aby je to bavilo a měly z toho radost. V Praze prý je mnoho krásných hřišť, kde mohou posilovat svaly například lezením po prolézačkách nebo skluzavkách, trénovat rovnovážný systém na kolotočích a houpačkách nebo zlepšovat svou stabilitu na kladině. „S trochou snahy rodiče v Praze najdou i různá víceúčelová hřiště, pinpongové stoly, pro menší děti třeba dopravní hřiště a pro ty starší dráhy na pumptrack,“ říká Zuzana Rybová.

I mimo hřiště se lze vyřádit. Běhat za míčem nebo hrát na honěnou mohou děti kdekoliv. Stejně tak třeba skákat panáka, gumu, házet kamínky nebo šišky na terč a balancovat na obrubníku.

„Uvnitř jsme omezeni prostorem. Přesto lze dětem stavět například opičí dráhy pro podlézání a přelézání,“ říká Zuzana. Se záměrem rozhýbat děti i doma s týmem vytvořila dětskou hru Pohybovka. „Spočívá v tom, že dětem čtěte příběh, ve kterém jsou zakomponované cviky navržené fyzioterapeutem. Hra je určena předškolákům a lze ji hrát s jedním dítětem, nebo i s celou třídou. Myslím, že to na českém trhu s dětskými hračkami a hrami opravdu chybělo,“ dodává.

A co cviky?

„Již od kojeneckého věku lze s dětmi navštěvovat různá plavání nebo cvičení, která jsou podle mě skvělá v tom, že dětem ukazují, že pohyb je nedílnou a zábavnou součástí života,“ doplňuje Zuzana Rybová. Pokud se rodičům podaří v dětech vzbudit pozitivní vztah k pohybu, je to prý to nejvíc, co pro ně z hlediska budoucího zdraví mohli udělat. „A když to jen trochu lze, doporučuji rodičům hýbat se spolu s dětmi. Nejen pro děti je pohyb prospěšný!“ říká závěrem fyzioterapeutka.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Je výchovná facka správná? Bloggerce se lidé svěřují s traumaty Jiří Marek, Lukáš Červený

Fotogalerie
4 fotografie