Orangutani uprchli z venkovního výběhu, který má z pásů nerezové sítě stěny a strop. Podle Bobka našli místo, kde byly pruhy sítě spojeny jen drátem, nikoli svorkami, které drží stejně jako svar. „Tam si to rozpojili a dostali se na procházku," řekl ředitel.

Banán

Orangutani se podle Bobka chvíli pohybovali po chodníku, pak se vrátili na střechu a nechali se nalákat zpět do výběhu na banán. Nejdřív se vrátil samec Pagy, po něm odrostlá samice Diri a nakonec samice Mawar a sameček Kawi, jehož je Pagy otcem, doplnil ředitel.

Návštěvní doba zoo v době útěku orangutanů zvolna končila. „Kolegové to okamžitě zjistili, takže jsme uzavřeli cesty a celý prostor," podotkl Bobek.

Orangutani jsou největší vysloveně stromoví savci, kteří na zem slézají jen zcela výjimečně a velice neradi. Původně obývali v počtu stovek tisíc celou jižní Asii. Dnes přežívají ve zbývajících plochách topického deštného lesa jen na ostrovech Sumatra a Borneo, na každém z nich žije samostatný druh, píše pražská zoo na svém webu.

Útěk ibisů

Pražská zoo chová orangutany takřka nepřetržitě od roku 1961. Prvním orangutanem, který se narodil nejen v Praze, ale v celé historii českých zoologických zahrad, byl sameček orangutana sumaterského Kama. Bylo to v roce 1971.

Z pražské zoo na jaře 2016 ulétlo 18 ibisů skalních, s pomocí veřejnosti byli pochytáni během necelých dvou týdnů. Jeden uhynul kvůli neprůchodnosti střev, na útěku spolykal mimo jiné i kousky skla. Ptáci se z voliéry dostali dírami v ochranné síti, která nevydržela tíhu mokrého sněhu. Polyamidovou síť pak ve voliéře nahradilo pletivo z nerezové oceli.

Fotogalerie
37 fotografií