Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ukrajinci děkují Čechům za pomoc ve válce. Na raketě proti Rusům připomněli Pražské jaro 1968

Autor: ČTK, simao - 
18. května 2022
20:27

Jasný vzkaz ruské armádě a také poděkování Česku za podporu během invaze Putinových vojsk na Ukrajinu - obojí se objevilo u příspěvku na sociální síti na profilu Militarnyi, kterým se zabývají i některé weby.

„Děkujeme České republice za pomoc Ukrajině ve válce. Rusko dlouhodobě zasahuje do života svobodných států. Rusové věřili, že cizí země lze beztrestně okupovat. Za to se pomstíme!“ stojí na raketě, která údajně patří ukrajinské armádě.

O příspěvku píše i web Chas News, který uvádí, že jde o raketu typu R-27 a nápis na ní odkazuje na Pražské jaro v roce 1968, jehož sen o rozvolnění v komunistickém Československu skončil s příjezdem sovětských tanků spolu se spojenci tehdejšího SSSR.

„Pražské jaro bylo v bývalém Československu obdobím liberalizace a reforem provázených protesty proti sovětskému vlivu. Procesy skončily invazí 200 000 vojáků Varšavské smlouvy, která potlačila lidové hnutí,“ píše ukrajinský web.

Video  Putinovy válečné zločiny. Bude za ně skutečně odsouzen?  - Videohub
Video se připravuje ...

Demokratizační proces v Československu 21. srpna 1968 ukončila vojenská intervence členů Varšavské smlouvy. Několik dní poté Alexander Dubček spolu s dalšími československými představiteli podepsal takzvaný moskevský protokol, jenž okupaci legalizoval a položil základy následné „normalizace“ poměrů v zemi.

12:57
Dnes
!

Europoslanci dnes schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, zároveň ale i ochranu zemědělců v Evropské unii. Dovoz ukrajinských zemědělských produktů do EU bude i nadále pokračovat bez cel a kvót, budou ale platit určitá omezení. Právě ta mají podpořit unijní farmáře, kteří již několik měsíců protestují v mnoha zemích sedmadvacítky. Nově bude například platit, že pokud dovoz některých produktů z Ukrajiny překročí určité objemy, EU na ně znovu zavede cla.

Návrh podpořilo 428 europoslanců, 131 jich bylo proti a 44 se zdrželo hlasování.

12:11
Dnes

Ukrajina přestala poskytovat konzulární služby ukrajinským občanům v branném věku, kteří pobývají v zahraničí. Výjimkou budou ti, kteří se budou chtít vrátit do země, sdělilo dnes agentuře Reuters ministerstvo zahraničí v Kyjevě. Šéf ukrajinské diplomacie v této souvislosti uvedl, že pobyt v zahraničí nezbavuje muže jejich povinností vůči vlasti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týden podepsal nový zákon, který mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi v plném rozsahu. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

11:37
Dnes

Británie poskytne Ukrajině na obranu před ruskou agresí dosud největší balík vojenské pomoci, který bude obsahovat 1600 střel, 400 vozů a téměř čtyři miliony kusů munice. Podle britských médií to oznámil úřad premiéra Rishiho Sunaka před jeho dnešní cestou do Varšavy. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Sunakovi telefonicky poděkoval za novou pomoc, která počítá i s dalšími 500 miliony liber (11,8 miliardy korun), čímž Londýn zvýší letošní finanční podporu pro Kyjev na tři miliardy liber.

„Pokud bude (ruskému prezidentu Vladimiru) Putinovi dovoleno uspět v této útočné válce, nezastaví se na polské hranici,“ upozornil Sunak před cestou do Polska, které s Ukrajinou sdílí téměř 500 kilometrů dlouhou hranici. Podle britského premiéra je pro evropské země účinná obrana Ukrajiny otázkou vlastní bezpečnosti.

Zobrazit celý online

Česko dodalo na současnou válečnou Ukrajinu řadu těžkých zbraní, podle dostupných informací mimo jiné i tanky T-72.

Jaké jsou konkrétní české dodávky na Ukrajinu, o tom však vládní představitelé mluvit nechtějí. „Vy víte, že konkrétní vojenskou techniku, kterou posíláme na Ukrajinu, nekomentujeme. Nekomentujeme to z bezpečnostních důvodů, je to v zájmu i samotné Ukrajiny, abychom ty věci nekonkretizovali,“ uvedla ve středu na tiskovce po jednání vlády Jana Černochová (ODS).

„Každopádně ta naše pomoc je rozsáhlá, byla, je a bude a určitě i ta naše pomoc přispívá k tomu, aby i Ukrajina mohla brzy slavit den vítězství, který my jsme mohli oslavit v prvním týdnu v květnu,“ dodala Černochová.

Video se připravuje ...
Další videa