„Angažmá charity je krok správným směrem. Má dlouholeté a široké zkušenosti a práce s uprchlíky se tak zprofesionalizuje, zároveň také přebírá náklady za provoz budovy," uvedl radní Prahy 12 pro sociální oblast Jiří Brůžek (Piráti).

Objekt bývalé radnice Modřan v ulici Písková slouží jako nouzové ubytování od března. Nyní ho obývá asi stovka lidí, kteří do Prahy přišli z Ukrajiny kvůli válce. K dispozici jim v budově je kromě pokojů také třeba kuchyně s jídelnou, prádelna, herna pro děti či studijní místnost. Na vybavení budovy sloužící dříve úředníkům se podle radního podíleli obyvatelé Prahy 12 či Fakultní Thomayerova nemocnice, která podle dřívějších informací poskytla postele. Arcidiecézní charita chce podle své metodičky sociální práce Evy Hradečné nově upravit zvláště interiéry domu. Vzniknout by tak podle ní měl třeba bezbariérový pokoj pro osoby na invalidním vozíku.

Budovu v ulici Písková opustily odbory úřadu Prahy 12 loni po vybudování nové radnice, postavené mezi ulicemi Písková a Generála Šišky. Vedení městské části původně plánovalo budovu pronajímat a později ji ve spolupráci s magistrátem přestavět na multifunkční budovu s městskými byty. Další postup dostala loni za úkol rozpracovat městská Pražská developerská společnost.