Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hasiči popsali tragickou nehodu na D1: Na místo se dostávali těžko, řidiči nevytvořili záchranářskou uličku

Autor: VaB - 
18. května 2022
15:00

Středočeští hasiči popsali úterní tragickou dopravní nehodu na dálnici D1 kousek za Prahou. Kamion prorazil svodidla a přejel do protisměru, kde smetl tři auta. Nehodu dva lidé nepřežili, nebylo jim pomoci. Další museli hasiči vyprostit. Řidiči jim zkomplikovali příjezd k vážné nehodě. 

K nehodě došlo na 14. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno v úterý dopoledne. Z druhého směru přejel do protisměru kamion, který prorazil středová svodidla. „Při tom srazil tři osobní auta. Již prvotní hlášení naznačovalo, že půjde o vážnou dopravní nehodu s pravděpodobným požárem, a proto operační důstojník vyslal na místo události profesionální jednotku z Benešova a Říčan společně s dobrovolnou jednotkou Senohraby,“ popsal hasič Jan Sýkora s tím, že jim vyjela na pomoc i jedna pražská stanice.

Problém měli hasiči už s tím se k nehodě vůbec dostat, rychle se totiž vytvořila dlouhá kolona a řidiči nevytvořili potřebnou záchranářskou uličku. Hasiči se s cisternami museli proplétat kolonou a tím se prodlužoval i jejich dojezd.

Jakmile se jim podařilo dojet na místo, viděli hotovou spoušť. „Celkově, i s řidičem kamionu, byly na místě tři zraněné osoby. Celý zásah byl hned od počátku komplikován masivním únikem pohonných látek z kamionu,“ dodal Sýkora.

Hasiči se nejprve snažili zachránit všechny zraněné, tou dobou na místě už přistával i záchranářský vrtulník s lékařem na palubě. „Lékař hned po příjezdu u dvou osob konstatoval smrt. Proto se veškerá činnost hasičů zacílila na záchranu zbývajících osob. Ti byli za pomoci hydraulického vyprošťovacího zařízení z vozidel vyproštěni a předáni do péče zdravotnické záchranné služby,“ popsal Sýkora.

Celkově si nehoda vyžádala tři zraněné a dva mrtvé. Jedna osoba byla s podezřením na zlomenou stehenní kost a pánev vrtulníkem transportována do nemocnice v pražském Motole, zbylé převezly sanitky.

„Nehoda zablokovala všechny jízdní pruhy směrem na Brno a náklad z kamionu zablokoval i jeden jízdní pruh směrem na Prahu. Odklízení následků po dopravní nehodě si vyžádalo několik hodin,“ zakončil Sýkora.

bizon_pepa ( 31. května 2022 15:47 )

Já? Já tam vůbec nebyl.

bizon_pepa ( 18. května 2022 20:02 )

To není moc rozumne zůstat stát na přejezdu.

soorry ( 18. května 2022 18:58 )

Zvědavci se cpali doprostřed aby viděli co se děje. Já se řadím ke kraji i když musím stát na vlakovém přejezdu, vjezdu na kruháč, nebo omezeném jednoproudém provozu- jezdí se na semafor.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání