Rada Prahy 3 schválila záměr přejmenování Koněvovy ulice na Hartigovu v dubnu, o návrhu bude ještě v červnu jednat zastupitelstvo městské části. O přejmenování ulice by nicméně finálně rozhodovalo vedení magistrátu.

Podle mluvčího radnice se tak průzkumu může účastnit asi 5000 osob, které mají v Koněvově ulici trvalé bydliště, a zhruba 500 firem, které tam mají provozovnu. Každý účastník bude moci hlasováním vyjádřit svůj názor pouze jednou.

On-line hlasování

„Každý respondent oprávněný k hlasování obdrží poštou unikátní kód, pomocí kterého se přihlásí k on-line dotazníku, kde může vybrat preferovaný název ulice a v případě nesouhlasu se změnou může také specifikovat důvod," popsal Trojan. Občané, kteří nemají přístup k internetu, mohou pod obdrženým unikátním kódem hlasovat na vybraných kamenných místech v Praze 3. Hlasování bude anonymní, doplnil mluvčí.

Výsledky průzkumu poslouží k rozhodování o záměru přejmenování ulice zastupitelům Žižkova. Ti by o věci měli jednat na svém zasedání 21. června. Pokud zastupitelstvo městské části návrh schválí, bude přejmenování ulice projednávat magistrátní místopisná komise a následně radní hlavního města. To, od kdy by případně mohla ulice nést nové jméno, nelze podle radního Prahy 3 pro strategické plánování a participaci Pavla Křečka (STAN) předjímat.

V případě, že by došlo k přejmenování ulice, počítá radnice se zřízením infolinky a informačního webu a s rozšířením úředních hodin, aby si obyvatelé ulice mohli na úřadu vyměnit občanský průkaz a v případě vlastnictví auta či motorky také technický průkaz.

Žádná Koněvova

Výzvy k přejmenování ulice na Žižkově pojmenované po Koněvovi se v minulosti objevily opakovaně. Tentokrát se radní Prahy 3 přejmenováním zabývali na návrh Klubu přátel Žižkova. Dříve nechala radnice v ulici umístit tabulku vysvětlující souvislosti života kontroverzního maršála.

Maršál Ivan Stěpanovič Koněv (1897 až 1973) byl ruský vojevůdce a sovětský maršál. Na konci druhé světové války se podílel na osvobození Prahy, části Polska, Slezska a Saska. Vedl také krvavé potlačení povstání v Maďarsku a působil v Berlíně v době výstavby berlínské zdi.

Vedení Prahy 6 nechalo předloni v dubnu odstranit maršálovu sochu z náměstí Interbrigády v Bubenči. Proti byla ruská ambasáda, komunisté nebo různé proruské spolky a aktivisté. Praha také nedávno v souvislosti s nynější válkou na Ukrajině přejmenovala část Korunovační ulice u ruské ambasády v Praze 6 na Ukrajinských hrdinů. Nyní se rozhoduje o tom, že Koněv nebude čestným občanem Prahy. Odebrání občanství schválili 9. května radní metropole, musí ho ještě projednat městští zastupitelé.