Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Záchranáři přišli s „fíglem“. Chytře maskovaný vlak převáží zraněné z ukrajinských bojišť

Autor: tsv - 
16. května 2022
19:59

Nezisková organizace Lékaři bez hranic přišla s plánem, jak rychle a efektivně zachraňovat zraněné civilisty z okupovaných oblastí Ukrajiny, aniž by přitahovala příliš velkou pozornost. Minulý měsíc spolek poprvé vyslal chytře maskovaný vlak vybavený nemocničními lůžky, kyslíkovými bombami, léky a dalšími zdravotnickými potřebami, ve kterém zdejší i zahraniční zdravotníci objíždějí válkou zmítanou zemi a převáží raněné do utajených center na okrajích měst. Dosud se jim podařilo zachránit asi 400 pacientů, jak dlouho ale vydrží bez spánku?

Zvenku vypadají vagóny jako každý jiný vlak ze sovětské éry, nalakovány jsou žlutou a modrou barvou a perfektně tak zapadají mezi ostatní vlaky převážející ukrajinské uprchlíky. Vnitřek vagónů ale organizace změnila k nepoznání. Místo kupé a řadových sedadel se v každém vagónu nachází až osm nemocničních lůžek, stroje určené k filtraci vzduchu, nosítka a odhodlaný zdravotnický personál, který denně procestuje stovky až tisíce kilometrů ve snaze zachránit co největší počet zraněných civilistů. Ačkoli vlak začal objíždět města Ukrajiny teprve minulý měsíc, dobrovolníkům se podařilo zachránit už přes 400 lidí.

„V minulosti jsme nikdy nic takového neudělali,“ řekl pro server DailyMail britský šéf pohotovostních týmů Christopher Stokes. „Myslím si, že se ošetřovací vlaky nepoužily od druhé světové války.“ Osm vagónů se jim podařilo kompletně přeměnit během pouhých tří týdnů, některé z nich jsou určené pro pacienty s těžkými zraněními, další pro pacienty schopné chůze a jejich rodinné příslušníky. Ve vlaku je také celkem pět lůžek z nemocničních jednotek intenzivní péče.

Organizace musela v rámci rekonstrukce rozšířit dveře vagónů, aby jimi mohli bez problému procházet zdravotníci s nosítky a vozíčky. Ačkoli se spolek snažil vlak co nejvíc zmodernizovat, jeho vytápěcí systém je poháněn uhelným topičem na palubě každého vagónu. O něco modernější lokomotiva jede na elektřinu a během cesty si udržuje rychlost necelých 100 kilometrů za hodinu.

Krátká chvilka odpočinku

Péče o pacienty v jedoucím vlaku je podle zdravotníků výzva sama o sobě. „Hýbete se, pacient se hýbe, všechno se hýbe,“ popisovala 31letá belgická zdravotní sestra Margot Baro, nezvykle složité je podle ní například zavádění nitrožilní infuze. Dobrovolníci zde pečují o civilisty každého věku, na palubě se už svezli senioři i děti. Jedním z nich byl například 15letý Ihor, kterého v Doněcké oblasti zasáhla ruská bomba, chlapec bude v nejbližší době potřebovat plastickou operaci obličeje a krku.

Vlak pacienty z přední linie převáží do utajených přechodných center na předměstí velkých západoukrajinských měst včetně Lvova. Z těchto center je pak dále rozváží sanitky do okolních nemocnic.

Několikadenní cesty jsou pro zdravotníky extrémně náročné, pracují téměř 24 hodin denně a během pobytu ve vlaku nemají přístup ani ke sprše. „Sprchování se je pro mě oslava,“ uvedl švédský lékař Stig Walravens, který na palubě zastává funkci jakéhosi primáře. Organizace do týmu přibrala psychologa, který se medikům snaží práci v traumatizujícím prostředí alespoň částečně ulehčit.

Po několika dnech cesty si zdravotníci krátce odpočinou v hotelích nedaleko lékařských center, než opět nastoupí do vlaku a vyrazí pro další civilisty. Ve vlaku si mohou maximálně na několik hodin střídavě odpočinout na tvrdých nepohodlných palandách, péče o nevinné pacienty jim za to ale stojí. „Je příšerné, čím si ti lidé prošli,“ řekla 28letá lvovská paramedička Roskolana Pavlyšynová. „Je to slovy nepopsatelné zlo a doufám, že teď už jsou v bezpečí.“

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
25. 4. 2024

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Kompletní online

Video  Žena vojáka v Azovstalu: Hnijí zaživa, v ranách jim hoří fosfor, hladoví  - A.Aharkova, N. Aharkova, M. Golobrodska / Proukrainu.cz
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Video se připravuje ...
Další videa