„Vnímám, že je nutné dodržovat sankce proti Rusku a Bělorusku, nebylo by ale rozumné, kdyby automaticky a bez rozdílu dopadaly na studenty, kteří se rozhodli si pro své studium a možná i život vybrat ČR a mnohdy se nemají kam vrátit a leckdy se ani vrátit nemohou,“ uvedl rektor Ladislav Janíček.

Na VUT podle rektora studují stovky ruských a běloruských studentů, nyní mají obavy o budoucnost.

Zákaz technické pomoci

Školy se musí řídit nařízeními EU, která zakazují poskytovat technickou pomoc Rusku a Bělorusku. Ruská vojska vpadla na Ukrajinu, využívala základny na běloruském území. Zákaz poskytování technické pomoci se může vztahovat i na studium v oblastech, jako je například energetika, informatika nebo telekomunikace. Jde o podstatnou část studijní nabídky technických univerzit.

Video
Video se připravuje ...

Studenti Masarykovy univerzity původem z Ruska a Běloruska natočili video, kde odsoudili válku. MU Brno

Ze stanoviska ministerstva školství plyne, že univerzity nemohou přijímat plošná opatření vůči studentům pouze na základě státní příslušnosti či národnosti. Každou přihlášku je nutné posuzovat jednotlivě a s ohledem na zvolený studijní program a jeho potenciální riziko.

„V bakalářském a magisterském stupni studia se ovšem ve velké míře jedná o získávání informací veřejných a publikovaných, takový program pak není nutné považovat za kritický,“ Tereza Kadrnožková z tiskového odboru VUT.

Škola provedla analýzu studijních programů a nyní vyjasňuje s Finančním analytickým úřadem, které mohou naplnit kritické znaky. V takovém případě může univerzita stávajícím studentům ze zemí, vůči nimž jsou sankce namířeny, navrhnout například převedení do obdobného programu.

Pomoc Ukrajincům

Ubytováváte doma uprchlíky, nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR? Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v  ukrajinštině, psaný lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.

17:27
23. 4. 2024

Charkovská televizní věž, kterou v pondělí těžce poškodil ruský útok, se bude patrně obnovovat až po skončení války, sdělil dnes šéf Charkovské oblastní správy Oleh Syněhubov. Informovala o tom agentura Unian. V současné době se podle něj likvidují následky pondělního útoku a situaci bude možné plně zhodnotit až po odstranění všech sutin a po analýze stavu zařízení.

„Už máme opatrně optimistické prognózy. Pokud hovoříme o obnově konstrukce jako takové, tak to bude patrně po konci války vzhledem k tomu, že její výška je téměř 250 metrů,“ sdělil Syněhubov. Dodal, že v současnosti se hledají způsoby, jak nahradit funkce, které vysílač plnil. „Jde o problémy s digitálním televizním vysíláním. Ale alternativy existují,“ uvedl.

16:56
23. 4. 2024

Ruské ministerstvo hospodářství dnes zlepšilo odhad letošního růstu hrubého domácího produktu (HDP) Ruska na 2,8 procenta z dříve předpokládaných 2,3 procenta. Zároveň však zvýšilo odhad letošní inflace a předpovědělo postupné oslabování domácí měny v nejbližších letech. Informovala o tom agentura Reuters.

Ruské ministerstvo hospodářství je ohledně letošního růstu ekonomiky navzdory zlepšení prognózy pesimističtější než ruský ministr financí Anton Siluanov. Ten minulý týden uvedl, že ruský HDP by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta.

16:41
23. 4. 2024

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, řekl dnes britský premiér Rishi Sunak při návštěvě Varšavy na tiskové konferenci s generálním tajemníkem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem. Sunak také oznámil, že Británie do roku 2030 zvýší výdaje na obranu na nejméně 2,5 procenta HDP.

Británii podle Sunaka čeká „největší posílení obrany za poslední generaci“ a podle plánů britské vlády by země měla mít největší vojenskou sílu v Evropě a po Spojených státech druhou největší v Severoatlantické alianci.

Kompletní online

Fotogalerie
64 fotografií