Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vybíráme živý plot. Který se nejlépe hodí na vaši zahradu?

/
  • (iStock.cz)
    29. července 2022 ● 06:00

    Živé ploty zajišťují na zahradě soukromí a klid. Při výběru rostliny i výšky živého plotu se řiďte svým vkusem, velikostí zahrady a účelem, který má plnit. Z jakých keřů nebo rostlin je můžete vysadit?

  • 1.

    Stříhané živé ploty

    Autor: iStock.cz

    Kompaktní a nepropustnou, po celý rok zelenou stěnu zajistí stříhané živé ploty z jehličnatých dřevin cypřišku (Chamaecyparis), zeravu (Thuja) nebo tisu (Taxus). Podstatný rozdíl proti volně rostoucím plotům je v náročnosti na místo. Ve stříhaných plotech vybrané druhy a odrůdy se slabším růstem udržíte v šířce okolo jednoho metru. Totéž platí o stálezelených listnatých keřích – bobkovišni, mahonii nebo cesmíně, které se vysazují do nižších plotů uvnitř zahrady. Stříhané živé ploty z opadavých listnatých keřů, habru, javoru babyky nebo červeného buku poskytují pohledovou ochranu během sezony a přes zimu propouštějí víc světla.

  • 2.

    Nestříhané živé ploty

    Autor: iStock.cz

    Více místa než stříhané živé ploty vyžadují nestříhané, volně rostoucí živé ploty z kvetoucích keřů. Jsou tedy vhodné pouze na velké zahrady. Výhony keřů potřebují dostatek prostoru, protože jen na plně osluněných a nerušeně rostoucích výhonech se vytvoří bohatý květonosný obrost. Pro volně rostoucí živý plot vymezte 2 až 5 metrů široký pruh.

  • 3.

    Do dvou metrů výšky

     

    Autor: iStock.cz

    Kompaktní kvetoucí živý plot vysoký 1 až 2 metry vytvoří na slunci trojpuk Lemoineův (Deutzia lemoinei), pustoryl Lemoineův (Philadelphus lemoinei), kdoulovec (Chaenomeles), ve stínu hortenzie (Hydrangea arborescens a H. paniculata).

  • 4.

    Do čtyř metrů výšky

    Autor: iStock.cz

    Plot vysoký až 4 metry vytvoří původní druhy pustorylu (Philadelphus), štědřence (Laburnum) a šeříku (Syringa). Do prostorných přírodních zahrad nebo velkých venkovských zahrad přiléhajících k polím a lesům se hodí ploty z hlohu, lísky, dřínu a černého bezu. Na rozkvetlé stěny plné barev a vůně dobře navazují smíšené záhony a odpočívadla.

  • 5.

    Nejen místo plotu

    Autor: iStock.cz

    Využití živých plotů v zahradě se neomezuje jen na výsadby po obvodu pozemku. Zelené lemy poslouží při prostorovém rozdělení uvnitř zahrady nebo jako nízké olemování záhonů. Ve vinohradnických oblastech je pro tyto účely nejoblíbenějším keřem zimostráz. V drsnějších polohách ho můžete nahradit jinými otužilými zakrslými stálezelenými dřevinami.

     

    Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. V květnovém čísle se dozvíte vše o pěstování rajčat, paprik a okurek. Najdete tu i skvělé tipy na zpracování květů bezu černého. Podíváme se také na návštěvu ke zpěvákovi Matějovi Ruppertovi. Časopis můžete zakoupit ve všech novinových stáncích nebo také v našem iKiosku. Poštovné je ZDARMA!

     

     

Články odjinud

Dnešní horoskopy