„Vyhlásili jsme nejprve druhý a pak i třetí stupeň požárního poplachu,“ řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Ten se vyhlašuje v okamžiku, kdy požár ohrožuje 100 a více lidí, obec, chovy hospodářských zvířat nebo projíždějící vlaky.

S ohněm, který v suchu ještě rozdmychával čerstvý vítr, bojovalo od odpoledne 15 hasičských sborů. „Požár ještě není pod kontrolou,“ doplnil Mikoška. Velitel zásahu si do té doby nevyžádal přílet vrtulníku, který by mohl pomoci hasit se speciálním vakem naplněným vodou.

„Místo jsme rozdělili nejdříve na tři, poté na čtyři úseky. Lokalizace byla vyhlášena v 19:12," uvedl Mikoška. Lokalizace znamená, že požár mají hasiči pod kontrolou. Likvidaci hasiči vyhlásili kolem 21:30.

Hořelo na více místech, u Bílovic vzplála fabrika

Takřka současně začal v sobotu vpodvečer na Brněnsku hořet také areál továrny nedaleko Bílovic. „Hoří průmyslový objekt, došlo k destrukci střechy,“ uvedl mluvčí hasičů.

„Série suchem živených ničivých požárů na jižní Moravě odstartovala již v pátek večer, kdy u Níhova na Brněnsku shořela maringotka, sloužící jako včelín.  Požár se rozšířil také do okolního lesa,“ řekl Mikoška. Plameny tam hasiči zlikvidovali zhruba za hodinu. Škoda způsobená požárem včelína je čtyři sta tisíc korun. „Uchráněné hodnoty jsou tři sta tisíc,“ doplnil Mikoška.

Fotogalerie
4 fotografie