Revolution train neboli také protidrogový vlak brázdí česká města už 16 let. Svoji základnu má v pražských Dejvicích odkud každoročně vyráží na pravidelné tour po českých i německých městech. Základním posláním vlaku je přiblížit mládeži ve věku 12 až 17 let drogovou problematiku, jaké jsou nejčastější příčiny závislosti, její vývoj a také často velmi tragické následky.

Ještě před začátkem letošní tour prošel vlak kompletní opravou v Krnově. „Vyvázali jsme především všechny podvozky, nahradily zničené díly a namontovali podvozky zpět. Opravili jsme taky brzdy,“ říká Ondřej Bezruč z Krnovských opraven a strojíren.

Součástí příběhu

První zastávka protidrogového vlaku byla letos v Ostravě. Po několika dalších zastávkách se vlak ocitne ve dnech 16. – 19. května na pražském Smíchovském nádraží. Celkem v šesti vagónech tak budou moct pražské děti zažít příběh a strašlivé zážitky drogově závislých. Hned v prvním vagónu si prohlédnou krátké video o dvou mladých lidech, kteří se  od legálních drog jako jsou cigarety a alkohol, postupně dostanou až k nelegálním tvrdým drogám - extázi a heroinu.

V dalších dvou vagonech se návštěvníci ocitnou v drogovém doupěti, ve vězení nebo u bouračky, jejíž příčinou byly právě drogy. Tato místa útočí návštěvníkům na všechny smysly, místa jsou vizuálně, teplotně i pachově odlišná. „Bylo opakovaně prokázáno, že člověk si zapamatuje ale až kolem 80 % z toho, co zažije nebo dělá. Pokud tedy dáme dětem možnost aktivně se příběhu zúčastnit, paměťová stopa se stane mnohem hlubší a trvalejší a efektivita učení dosahuje až 80 %,“ vysvětluje autor projektu Pavel Tůma.

Revolution train není jen o tom, že ho děti navštíví, lektoři také například zjišťují, jak mladí tráví svůj volný čas, nebo jaké mají s drogami zkušenosti. Tato data pak předávají úřadům v jednotlivých krajích. Na to pak navazují přednášky ve školách, které většinou vede místní policie.

„Nikdy dřív nemusely děti čelit tak složitým situacím jako v posledních letech. Nejdřív covid, teď válka. Nárůst dětí, které berou například léky na psychiku je obrovský. Proto si myslím, že je prevence důležitější než kdy dřív,“ uzavírá Tůma.

Video
Video se připravuje ...

Adiktolog Michal Miovský k mladistvým alkoholikům. Blesk TV

Fotogalerie
15 fotografií