„Rotunda vznikla zřejmě v 11. století. V tu dobu měly stavby tohoto druhu mezi šesti a osmi metry v průměru. Tady se ale bavíme o 13,5 metrech,“ řekl vedoucí archeologického výzkumu Václav Kolařík z Archaia Brno.

Asi ji vyplenili

Větší byly jen sv. Víta na Pražském hradě a zřejmě i v Chabrech. „Na Moravě jde určitě o největší rotundu z tohoto období. Je zřejmé, že ji musel nechat postavit kníže z rodu Přemyslovců,“ pokračoval Kolařík.

Otázkou zůstává, proč tak monumentální stavba zanikla a na jejím místě vznikl kostel, který je přitom menší. „Pracujeme s hypotézou, že mohla být zničena při vyplenění Znojma českým vévodou Vladislavem v roce 1146,“ upřesnil vedoucí výzkumu.

Přemyslovci nebyli jen na hradě

Toho roku naplno propukla válka mezi příbuznými Přemyslovci. Český vévoda Vladislav tehdy vytáhl proti Konrádu II. (jako nejstarší Přemyslovec si činil nárok na český knížecí stolec - pozn. red.) a vyplenil Znojmo i jeho hrad. Zřejmě v tomto období zanikla i rotunda.

Objev zároveň naznačuje, že ne vždy sídlili znojemští Přemyslovci přímo na tamním hradě. „Nyní to vypadá, že až do 12. století se sídlo knížete mohlo nacházet na Hradišti,“ dodal Kolařík. V neděli se v kostele sv. Hippolyta koná Den otevřených dveří. Zájemci tak mohou základy rotundy vidět na vlastní oči.

VIDEO: Archeologům se dařilo i ve Veselí nad Moravou, kde nalezli pod rušnou silnicí I/54 stovky několik set let starých hrobů.

Video
Video se připravuje ...

Při stavbě okružních křižovatek ve Veselí nad Moravou našli archeologové množství koster. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
10 fotografií