Kovaný recidivista a též pacient s diagnostikovanou poruchou osobnosti Martin Novosad se vrátil z vězení vloni v lednu, a po měsíci svobody zaútočil na nikdy netrestaného Milana Ž. Ten ho jen okřiknul, aby nesedal na podsedák jeho přítelkyně na lavičce.

„Nic neříkal. Odsedl si, a najednou tu přiletěl jakýsi temný stín, přišla bolest, a pak už si jen pamatuji, že mě vezla sanita. Neviděl jsem na oči, přišel jsem i o zub, zlomil mi čelist i žebra,“ vzpomíná na brutální běsnění agresivního kriminálníka napadený Milan.

Zbil ho do bezvědomí

U Krajského soudu v Ostravě žalobce popsal útok podrobněji. Novosad svou oběť praštil pěstí do tváře až takovou silou, že upadla na zem. Pak mu naskočil na hrudník a bil ho do bezvědomí. „Nakonec ještě útočil kopy,“ uvedl státní zástupce.

V nemocnici zůstal napadený šest týdnů, než ho dali lékaři dohromady. „Do dnešních dnů pořádně nevidím. Nemůžu číst, dívat se na televizi, nic. Co si vezmu na takovém, který sedí většinu života v base. Nikdy jsem ho předtím neviděl,“ konstatoval Milan Ž.

Přiznal se

Martin Novosad se ke všemu přiznal, odsedí si 6,5 roku. „Stalo se to přesně tak, jak je psáno v žalobě. Prohlašuji vinu,“ řekl. Do včerejška si přitom odpykával jiný trest za vydírání. Seděl už sedmkrát...

„Jde o člověka s celoživotní poruchou osobnosti se vznětlivou povahou. Pro společnost může být velmi nebezpečný. Snaží se stavět do role, že obětí je tady vlastně on. Spor řešil násilím, jak je zvyklý,“ píšou ve znaleckých posudcích na odsouzeného znalci.

Když trestance odváděli zpátky za katr, prohlásil s pohledem k oběti svého šíleného běsnění: „Vidíš, co jsi zavinil!“

VIDEO: Jak to chodí ve vězení?