O vozovku se totiž má starat Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK). Radnice městské části Praha 3 je se společností ve spojení. „Kumulace stavebních akcí a záborů i této aktuální havárie je důsledek dlouhodobé zanedbanosti a podfinancování inženýrských sítí,” říká Blesku místostarosta Ondřej Rut, který má na starosti dopravu. Většina podzemního potrubí je prý na hraně své životnosti a vyžaduje urgentní výměny. 

Situaci komplikuje velká vytíženost silnice. Problémem je práce zkoordinovat a včas stihnout, aby se zbytečně nebrzdil provoz. Špatný stav se podle místostarosty týká jak vodovodů a kanalizací, tak plynovodů. Propad vozovky se nachází na komunikaci Jana Želivského před ulicí Biskupcova ve směru na Ohradu. 

Kudy jet?

Nejprve se doprava svedla do jednoho jízdního pruhu, ale od úterý platí na komunikaci uzavírka. Momentálně probíhají práce na odstranění závady. Místo volného průjezdu silnicí Jana Želivského tak musí řidiči odbočit doprava do ulice Jeseniova, kde byly dočasně upraveny značky povolující vjezd i náklaďákům. Na odbočení upozrňuje značka přikázaného směru jízdy. I přesto byl Blesk svědkem nebezpečných manévrů, kdy to řidiči “střihli” po kolejích směrem na Ohradu. Jediný, kdo má takto povoleno jet, je MHD. 

Kolemjdoucí mají zlost

„Tak hlavně, že se minulý rok dělal nový asfalt,” říká s úšklebkem Martin. Podle něho je díra ve vozovce příkladem ignorance z vysokých míst. Alžbětě s kočárkem zase vadí nedomyšlená pěsí prostupnost po celé délce komunikace. „Přechod je napůl přeškrtlý lepicí folií, takže chodec neví, zda přechod platí, nebo ne. Také musím s kočárkem přejít na druhou stranu, když průchod blokuje ta stavba od Central Group,” říká rozhořčeně.

Vyjádření TSK ke vzniklé situaci Blesk aktuálně zjišťuje.

Video
Video se připravuje ...

Vytížená komunikace Jana Želivského (11. května 2022) prochází opravou prasklého vodovodního potrubí Jan Dařílek

Fotogalerie
15 fotografií