Prahu čekají na podzim komunální volby a pomalu ale jistě se rozjíždí i volební kampaně jednotlivých stran. Se svým „Plánem pro Prahu“ se také do předvolebního boje zapojila Praha sobě v čele s lídrem Janem Čižinským. Hnutí ve svém plánu představuje 218 zlepšení pro hlavní město. Součástí těchto zlepšení je mimo jiné i lepší dostupnost veřejných toalet.

„Dostupnost záchodů v Praze je velkým tématem. V internetových anketách to za problém považuje 93 procent Pražanů. Rodiče s dětmi, ženy, senioři, lidé s Crohnovou chorobou, občas si zkrátka potřebuje odskočit každý, proto jsme třeba u nás v Praze 7 už dohodli, aby restaurace pouštěly lidi na toaletu. A chceme to řešit i celopražsky,“ prohlásil Čižinský.

Podobný systém funguje v Praze 3, 6 i 7. Základní princip spočívá v tom, že pokud si restauratér pronajímá prostory od městské části, má ve smlouvě uvedeno, že toalety může využívat veřejnost zdarma. Na oplátku dostane restauratér od městské části slevu na zábor pro předzahrádku. V soukromých objektech by pak město k jednotlivým nabídkám přistupovalo individuálně.

Restauratéři jsou proti

Čižinský svým prohlášením spustil lavinu názorů. Některé souhlasné, v jiných si lidé a restauratéři především klepou na čelo. „Považuji to za šílený nápad. Můžeme také radním z Prahy sobě poslat domů naše hosty a určitě otevřou své toalety i potřebám turistů v Praze," ohradil se vůči nápadu gastronom a člen představenstva Asociace malých a středních podniků Luboš Kastner.

„Řešit problém veřejné služby tím, že nařídí něco soukromým subjektům, je komunistický způsob myšlení. Aby si město udělalo s prominutím z restaurací hajzlbáby, je nepřijatelné,“ ostře zkritizoval na Twitteru Čižinského nápad Jan Horešovský z Asociace restauratérů.

Zapojení je dobrovolné

Čižinský se ale brání s tím, že rozhodně nechce nikoho do ničeho nutit. „Systém zapojení se bude dobrovolný,“ prohlašuje. Celý humbuk pak zkritizoval i známý restauratér Roman Paulus, podle kterého restaurace pouští veřejnost na záchody už nyní. „Stačí slušně poprosit,“ říká. Čižinský ale uvedl, že řada lidí se stydí do restaurace vejít pouze s prosbou o využití toalet, proto by rád vybudoval tuto restaurační síť. Ta by mohla být označena podobně, jako je tomu v Praze 3 například samolepkou, existovat by do budoucna měla i aplikace, která všechna dostupná wc bude zobrazovat.

Fotogalerie
11 fotografií