„Královna sama oznámila, že nebude zahajovat novou sezónu v parlamentu. Je to přitom státnický akt, který se koná každý rok, i když v posledních letech pandemie a covidu dostál určitých změn a úprav. V letošním roce nicméně panovala naděje, že se královna, i kvůli svému jubileu, zahájení parlamentu osobně zúčastní,“ řekl Blesku Jindřich Forejt, jenž platí za odborníka, co se britské královské rodiny týče. Během tohoto ceremoniálu, který doprovází mnoho tradic a dalších úkonů, čte královna z trůnu a za přítomnosti lordů a poslanců v čele s premiérem a vůdcem opozice programové prohlášení vlády na příští období. „Je to ceremoniál, která má svou ustálenou formu, styl a průběh. V Británii je to jedna z těch nejokázalejších událostí v průběhu roku, která má své místo v kalendáři.“

Z důvodu svých momentálních problémů s hybností však královna na poslední chvíli svou účast musela odřeknout. „Je si vědoma toho, že každé její veřejné vystoupení bude velice bedlivě sledováno a rozebíráno. Nechce pochopitelně vzbuzovat žádné obavy nebo negativní odezvy,“ domnívá se Forejt.

„Nemyslím si, že je nějaký důvod ke znepokojení, spíše je tu ta překvapená reakce veřejnosti, která byla zvyklá na to, že královna si vždycky dokázala nějakým způsobem poradit. V 96 letech musíme myslet na to, že těch sil už tolik jako dříve nemá, ale pořád si myslím, že je v dobré kondici a jistě se bude moct účastnit alespoň těch oslav.“ Zastoupit ji teď každopádně musel její nejstarší syn, princ Charles.

VIDEO: Největší královské skandály

Video
Video se připravuje ...

Největší královské skandály Videohub

Během své 70leté vlády vynechala královna tuto událost pouze dvakrát: v letech 1959 a 1963, kdy čekala syny Andrewa (62) a Edwarda (58). „Tehdy ale nebyla zastoupená nikým. Její syn teď poprvé ve svém životě naplnil výsostnou roli panovníka, ovšem nikoliv stoprocentně. Ani on teď neseděl na trůnu panovníka, na místě své matky, ale seděl na vedlejším trůnu, který je vedle panovníka a je vizuálně o několik centimetrů níže postavený. Dříve na něm sedával princ Philip, nebo on sám, když královnu doprovázel,“ popisoval Forejt. „Pořád ale stoprocentně nezastupoval královnu - vše, co dělal, dělal z jejího pověření. Královna tak byla přítomna symbolicky a vše se konalo z její vůle, vše na ni odkazovalo.“

„Princ Charles se té role zhostil dobře, protože si myslím, že ty ceremoniální úkony moc dobře zná, že je mohl již mnohokrát sledovat, i když z jiné pozice. A přece jenom v posledních měsících je patrné, že se dostává čím dál více do postavení, které ho jednoho dne očekává, a je tomu tak i ze svolení královny, která ví, že k tomu nastal čas,“ vysvětloval Forejt.

Zmínil rovněž blížící se oslavy královnina jubilea, neuvěřitelných 70 let strávených na britském trůně. Není podle něj pochyb, že na ně dorazí i „nezdárný“ princ Harry (37) s manželkou Meghan Markleovou (40) a s dětmi -  a to dokonce i přesto, že nemohou stát s ostatními členy královské rodiny na balkoně. Tam totiž mohou být jenom ti, co reprezentují královskou korunu na veřejnosti, a vše, co dělají, dělají jménem panovníka.

Nehrozí však, že by došlo na nějaké veřejně ventilované neshody mezi Harrym a princem Williamem (39), který svému mladšímu bratrovi údajně nemůže přijít na jméno jak kvůli jeho neslavnému útěku za velkou louži, jemuž se posměšně přezdívá Megxit, tak i kvůli šokujícímu rozhovoru u Oprah Winfreyové (68). 

„My predikujeme, že mezi bratry došlo k nějakému rozkolu. To je mediální věc, vydedukovaná z mnohých indicií. Jak hluboký ten rozkol je, jakou má podobu, to ví jenom oni a jejich nejbližší. Určitě ale bude snaha ukazovat vztahy v královské rodině v klidné, uvolněné a radostné náladě, i kvůli královně. To ona by měla být hlavní postavou oslav, oslav její dlouholeté vlády, nejde o její vnuky,“ zdůrazňuje Forejt.

Fotogalerie
76 fotografií