I když se Praha 3 nachází v širším centru Prahy, má na svém území desítky panelových domů. Může za to asanace Žižkova, kterou komunistická garnitura odstartovala v 70. letech minulého století. Původní činžovní domy nechali zbořit a na jejich místě vyrostly paneláky, které mnohdy urbanisticky vůbec nekorespondují se svým okolím. Navíc jsou často v zanedbaném stavu a jejich parter často přitahují pochybné existence.

Nový parter

To je i případ panelového domu na Olšanském náměstí, v jehož dolní části se nachází prodejna potravin „Albert – Bezovka“. V okolí prodejny se často srocují lidé bez domova a narkomani a zdejší průchody spíše připomínají záchod než cokoli jiného. Naštěstí se i tento „dům hrůzy“ brzy dočká důstojné rekonstrukce.

„Loni jsme získali stavební povolení a na konci dubna jsme vyhlásili výběrové řízení na stavební firmu. Pokud všechno klapne, stavět se začne na přelomu roku,“ informoval starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09). „I když jsme sem před časem instalovali kamerový systém, snažíme se tady více uklízet a pravidelně odstraňujeme graffiti, působí spodní nezastavěná část neutěšeně. A právě tady by měl vzniknout nový obchodní parter s kavárnou a pasáží, která se bude v noci uzamykat,“ dodal starosta. Podle věstníku veřejných zakázek jsou předpokládané náklady na rekonstrukci 117 milionů korun.

Nebylo by lepší to zbourat?

Místní už se na rekonstrukci těší a valná většina ji opravdu vítá. Někteří by však byli raději, kdyby se tyto paneláky zcela zbořily a nahradily se stavbou, která by lépe zapadala do okolí. „Bezovka tvoří dominantu Olšanského náměstí a svým vzhledem, kdy je celá fasáda do náměstí tvořena lodžiemi, působí opravdu odpudivě. Navíc je to solitérní stavba absolutně nerespektující okolní uspořádání domů. Stav toho domu a jeho doposud stoprocentní vlastnění městem byla skvělá příležitost, jak se této ohyzdnosti zbavit,“ myslí si Emil P.

Bohužel ale takto jednoduché to není. Městská část má v panelácích městské byty, kde nájemci neplatí komerční nájem, a přestěhovat je by bylo skoro nemožné. „Bydlí v něm lidé. Hodně lidí. Připojená prodejna Albert je v soukromém vlastnictví. Část pozemku, na kterém celá budova stojí, je ve vlastnictví nezvěstných osob. Řeknu to v kostce, zbourat to a postavit jako novostavbu, to je utopie,“ reagoval na nápad demolice starosta.

Radnice se snaží postupně opravit všechny své paneláky. „Aktuálně se finišuje na stavbě Blahoslavova/Rokycanova. V průběhu května se začne stavět v Táboritské (ten obrovský dům naproti hotelu Olšanka) a zmíněná Kubelíkova bude poslední,“ uzavřel Ptáček.

Fotogalerie
6 fotografií