Rekonstrukce století, jak opravy Barrandovského mostu nazval pražský radní Adam Scheinherr (35, Praha sobě), začne už za pár dnů. Jak uvedla Technická správa komunikací (TSK), oprava mostu mění i další místa, kudy řidiči denně jezdí. V dohledu je třeba výstavba Dvoreckého mostu, spojnice Dvorců a Lihovaru, již využijí hlavně tramvaje a autobusy. „Běží veřejná zakázka na zhotovitele, Praha by ráda začala most stavět ještě letos,“ uvedl Jozef Sinčák, ředitel TSK, která připravila přehled čtyř klíčových dopravních změn předcházejících zahájení oprav na Barrandovském mostě.

Řidiči by ale měli věnovat pozornost i dalším probíhajícím pracem, třeba na mostu v Břežanském údolí, které také nabízelo možnost vyhnout se omezením na tom Barrandovském. Havarijní stav mostu na Zbraslav si vyžádal dřívější zásah, uzavřen bude nejspíš až do října. „Musíme provést nutnou opravu mostu a cca 400 metrů opěrných zdí a sanaci skalního masivu. Připravujeme celkovou rekonstrukci úseku silnice II/101, nicméně aktuální stav mostu si vyžádal okamžité řešení,“ upřesnila mluvčí krajské správy a údržby silnic Petra Kučerová.

Čtyři změny před opravou Barranďáku

1. Rozšíření sjezdové rampy z mostu na Modřanskou

Stavební úpravou projde sjezdová rampa z Barrandovského mostu na Modřanskou ulici. Z dnešních dvou pruhů bude rozšířena na tři, aby byl provoz plynulejší. Jeden pruh bude odbočovací směrem do Podolí a ve dvou pruzích bude možné nově plynule odbočovat směrem k branickému nádraží a do Modřan.

2. Kruhová křižovatka u mostu Závodu míru

Důležitou proměnou projde také zbraslavská křižovatka u vjezdu na most Závodu míru. Nově z ní bude kruhový objezd. Ten zajistí plynulý průjezd aut ze všech směrů. Vylepšením projde i systém odbočovacích pruhů v ulici K Přehradám tam, kde auta sjíždějí k mostu Závodu míru.

Rekonstrukce Barrandovského mostu
Autor: grafika Blesk

3. Otevření sjezdu z okruhu na Písnici

Po dobu oprav Barrandovského mostu bude dočasně pro automobily otevřen sjezd z Pražského okruhu D0 na Písnici. Ten je dlouhodobě uzavřený, nyní se však nabídne možnost, jak se dostat z objízdné trasy vedoucí po Pražském okruhu na Prahu 12 a Prahu 4.

4. Úprava světelné křižovatky Lidická × Zborovská

Tramvajové spojení mezi Andělem a Palackého náměstím bude klíčovou objízdnou trasou pro cestující ve veřejné dopravě. Ta má být spolehlivější než cesta autobusem přes Barrandovský most. Bude zde jezdit také posílená tramvajová linka 21, která zajistí přímé spojení Modřan, Braníka a Podolí se Smíchovem. Světelná křižovatka Lidická × Zborovská tak bude nově podporovat především rychlý provoz tramvají. Řidičům TSK doporučuje pro cestu přes řeku využít Jiráskův most.

Opravy přes noc? Jen navážka!

Mezi lidmi kolují mimo jiné také informace, že dělníci na Barrandovském mostě zůstanou i v nočních hodinách a práce budou probíhat prakticky nonstop. To vyvrací radní pro dopravu Adam Scheinherr (35, Praha sobě). „Během omezeného provozu budou práce na stavbě probíhat ve dvou směnách, obě jsou plánované mezi 6:00 a 22:00 hodinou. V noci pak bude docházet zejména k navážení materiálu,“ řekl Blesku.

Stavba by prý mohla zatěžovat okolí nadměrným hlukem. Zahraniční trend je přitom jiný – opravy zejména silnic se tu odehrávají v noci běžně. České Ředitelství silnic a dálnic před časem uvedlo, že jsou ale náročné a příliš drahé. „Mělo by to jít i u nás,“ tvrdil i přesto bývalý ministr dopravy Dan Ťok (63, ANO), noční práce chtěl realizovat alespoň na nejzatíženějších úsecích dálnic. Jeho návrh se ale nesetkal s pochopením.

Video
Video se připravuje ...

První etapa opravy Barrandovského mostu probíhá podle plánu. Zatím se podařilo dokončit sanaci jednoho mostního pilíře. Nyní jsou práce kvůli zimě přerušné. Veronika Foltová

Fotogalerie
47 fotografií