Chodci museli přelézat přes kořeny stromů nebo kluzké kameny, které se tyčí těsně nad řekou Svratkou. Na těchto místech jsou nyní nové lávky. „Původní stezka vedoucí podél Svratky z Komína do Bystrce byla v některých místech velmi obtížně průchozí, a to zejména pro osoby se sníženou pohyblivostí,“ vysvětlil první náměstek primátorky Petr Hladík.

Slouží chodcům

Pokud voda stoupla, bylo obtížné přejít některé oblasti suchou nohou. V lokalitě Pláž je proto nyní umístěná rampa, která umožní průchod i za zvýšené hladiny řeky. Jiná nebezpečná místa jsou také opravena. „Bydlím v Komíně a vždy jsem po stezce ráda chodila. Po úrazu kolene jsem se tam bála, což se teď změnilo,“ svěřila se osmašedesátiletá důchodkyně Helena Procházková.

Video
Video se připravuje ...

Bezpečnější procházka okolo Svratky: Na oblíbené brněnské stezce přibyly lávky, altán i molo. Markéta Malá

Opravená levá strana řeky je nyní vymezena jen chodcům, cyklisté mají vstup zakázán. „Na druhém břehu se nachází cyklostezka, kterou využívali i chodci, kvůli čemuž zde vznikaly nebezpečné situace. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli stezku pro pěší lépe zprůchodnit. Po celé její délce bylo vytipováno devět míst, která prošla úpravami,“ doplňuje Hladík.

Altán a molo

Oblíbenou stezku město Brno opravilo za téměř deset milionů korun. Kromě lávek a rampy byl postaven také altán a molo pro milovníky plavání. „V Komíně vzniklo u zastávky Svratecká molo, které umožní lidem koupání v řece,“ doplňuje náměstek primátorky. V současné době sice ještě není stavba zkolaudována, ale Brňané už tudy mohou procházet. 

Fotogalerie
9 fotografií