Vilu navrhl architekt Ludwig Mies Van Der Rohe pro Gretu Tugendhat, která ji dostala jako věno od svého otce, významného textilního průmyslníka Alfreda Löw-Beera. Ten měl vilu s velkým pozemkem a tak část z něj dal Gretě, aby si s manželem Fritzem postavili dům dle svého přání na jeho účet. A že byl opravdu tučný. Alfred nedal své dceři žádný finanční limit a tak vila stála neuvěřitelných 8 milionů Kčs (za což by bylo možné koupit 32 prvorepublikových vil).

Zajímavostí je, že pro Miese nebylo automatické, zakázku na stavbu vily přijmout. Už v té době byl totiž uznávaným architektem, ale když viděl svažitý pozemek a výhledy, okouzlily ho natolik, že bez váhání souhlasil.

Fotogalerie
32 fotografií

Nadčasový luxus

Ve vile nechybí byt šoféra a personálu, velkolepé technické zázemí s ohromnou kuchyní s výtahem. Celková zastavěná plocha je 2000 m2. Dominantou celého domu je velká obývací místnost, o rozloze 160 m2, která dokonale prezentuje tak zvaný volně tekoucí prostor. Je zde jídelna, knihovna, hudební koutek i obývací část se zimní zahradou, ale nejsou odděleny pevnými příčkami a navíc jsou díky ohromným oknům dokonale propojeny s exteriérem a výhledem na panorama města.

Evropský unikát

Vila byla jedna z prvních staveb v Evropě, kde byla použita ocelová konstrukce, místo nosných zdí. Stavbu drží pohromadě 29 ocelových sloupů. Jde tedy o jeden velký otevřený prostor. Velké množství pozornosti bylo věnováno detailům, jako jsou materiály, povrchy i nýty. Už jen samotné nadčasové pojetí nábytku nebo vypínačů svědčí o vizionářství architekta. Jeho citát „méně je více” dokonale vystihuje půvab celého domu. Osobně dohlížel na řezání onyxu, nebo na výběr ebenového dřeva pro kruhovou zeď u jídelny. Ta lehce odděluje velkou jídelnu od obývací části a hlavním prvkem v ní je rozkládacím kulatým stůl, u kterého může zasednout až 24 osob. Mimochodem toto obložení bylo za války rozkradeno a nalezeno bylo zcela náhodou v jedné školní jídelně! Následně bylo převezeno zpět do vily.

Pro Tugendhatovi byly na míru vyrobeny židle s názvem Brno, jejichž design je moderní do dneška.

Onyxová zeď při západu slunce.
Autor: David Židlický pro tugendhat.eu

Onixová zeď má kromě dělící funkce v interiéru také jednu další. Podle světla které přes ní prochází, mění barvu do oranžové až rudé a obzvláště při západu slunce je pohled na tuto nádheru ohromující. Jde o nejdražší prvek v celém domě a pochází z Maroka. Tugendhatovi ji kvůli ceně nechtěli, ale nakonec se nechali přemluvit a dobře udělali. I sám architekt byl po instalaci překvapen její krásou.

Okno jaké svět neviděl

Za zmínku stojí i ohromná stahovací okna o rozměru 6x3 metry. Dala se zasouvat tak, jak bylo potřeba a mohlo sloužit i jako zábradlí, pokud byly v místnosti děti. Skla byla abnormálně průsvitná díky extrémně nákladné technice leštění a měla téměř nulový odlesk. Neuvěřitelná je jejich šířka téměř 1 cm. Výroby se ujala firma z Teplic a jedno z oken dokonce přežilo v roce 1944 tlakovou vlnu po bombardování, díky tomu, že bylo zasunuté a tím pádem chráněné zdmi. Váha jednoho okna je kolem 800 kilogramů. Což byl na svou dobu technologický zázrak.

Klimatizace i aromaterapie

Předchůdce dnešní klimatizace. Již tehdy dokázala tato technika provonět celý dům mořskou solí.
Autor: David Židlický pro tugendhat.eu

Úprava vzduchu patřila mezi technologické špičky své doby od firmy Bacon. Jeho rozvody byly neskutečně promyšlené a jde o předchůdce dnešních klimatizací. Systém dokonce dokázal vzduch zbavit prachu a dal se parfémovat mořskou solí.

Vzhledem k tomu, že majitel domu miloval focení, ve vile nechybí ani fotokomora. Díky tomu se dochovala spousta dobových fotografií celé rodiny, zachycujících i původní vybavení domu.

Smutná historie

V roce 1938 Tugendhatovi kvůli své židovské víře emigrují. 4. října 1939 gestapo vilu konfiskuje a rujnuje. U onixové stěny vojáci rozdělávají ohně, z jiných částí vytvoří stáje. V roce 1950 se bez souhlasu vlastníků vila zestátňuje a stává se majetkem komunistického státu. Krátce na to se zde otevírá taneční škola a nemocnice pro děti, následně rehabilitace a fyzioterapie dětské fakultní nemocnice.

Neodborná rekonstrukce v 80. letech znamenala tečku za posledními dochovanými artefakty původní vily. Zničena byla keramika v sanitárních místnostech, instalace vytápění, elektrické vypínače ale i travertinové dláždění terasy.

Fakta v datech:

  • realizována byla mezi lety 1928-1930, stavba byla hotová za rekordních 14 měsíců
  • 26. srpna 1992 zde byla podepsána dohoda o rozdělení Československa
  • v roce 2001 byla zapsána na seznam UNESCO
  • v letech 2010 až 2012 proběhla další rekonstrukce, která stála 174 milionů korun
  • 29. 2. 2012 se zde konalo slavnostní otevření, kde dcera Tugendhatových –⁠ Daniela Hammer-Tugendhat pronesla projev, ve kterém dům svých rodičů sympolicky předala do rukou kulturní veřejnosti a svěřila ho do péče Města Brna. Tehdy uvedla „Přála bych si, aby vilu Tugendhat navštívilo nejen co nejvíce lidí, ale aby v ní naši i ono osvobozující a meditativní působení - a dokázali si ho odnést s sebou.” (zdroj kniha Vila Tugendhat  Ludwiga Miese Van Der Rohe)

Pokud si tento zážitek chcete odnést i vy, vřele doporučujeme rozšířený prohlídkový okruh. Letos 26. srpna uplyne přesně 30 let od chvíle, kdy Václav Klaus a Vladimir Mečiar v zahradě vily rozdělili Československo. K této příležitosti se můžete těšit na prohlídky exteriéru, které jsou novinkou a budou probíhat o letních víkendech.

Více najdete na www.tugendhat.eu.